H ένοπλη επίθεση στο Μόναχο διαπράχθηκε από έναν νεαρό σε αμόκ, με ψυχικές διαταρακές, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τη τζιχαντιστική δράση και θέλησε να κάνει μία σύνδεση με τη σφαγή που διαπράχθηκε ακριβώς πέντε χρόνια πριν στη Νορβηγία από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, ο 18χρονος Γερμανο-ιρανός έστησε στα θύματά του παγίδα προσκαλώντας τα μέσω του Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald’s όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.
Ο δράστης της επίθεσης υπήρξε κατά το παρελθόν θύμα bullying από συνομήλικούς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
«Εκκινούμε από τη αρχή ότι πρόκειται για μία κλασική ενέργεια μανιακού, που καταλήφθηκε από αμόκ και ενήργησε «χωρίς πολιτικά κίνητρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Μονάχου Τόμας Στάινκραους-Κοχ.
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο διοικητής της αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Αντρέ.
Ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Νταβίντ Αλί Σόνμπολι, έχει γεννηθεί στο Μόναχο από γονείς που έφθασαν στη Γερμανία από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Φοιτούσε σε σχολείο της πόλης.
Χθες το απόγευμα άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο και γύρω από αυτό. Στη συνέχεια τραυματίσθηκε από την αστυνομία και αυτοκτόνησε. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες κάτι που οδηγεί στην εικασία ότι σχεδίαζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.
Η έρευνα οδηγεί σε σύνδεση με τον Νορβηγό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
«Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011.
Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, αλλά και για μία άλλη τραγωδία του 2009 στη Γερμανία, όταν 17χρονος σε αμόκ σκότωσε 15 ανθρώπους, βρέθηκαν στο δωμάτιο του μακελάρη.
Πάντως, παρά το γεγονός νεαρός έτρεφε έντονο ενδιαφέρον για τις μαζικές δολοφονίες, τίποτε δεν δείχνει ότι συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις του Νορβηγού. Προερχόμενος από σιιτική οικογένεια, είχε ασπασθεί πρόσφατα τον χριστιανισμό, εξ ού και το όνομα Νταβίντ, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών.
Εδρασε μόνος και όπως φαίνεται είχε προετοιμάσει την επίθεση.
Ο νεαρός ζούσε με τους γονείς του σε κοινωνική κατοικία μαζί με αλλοδαπούς ή Γερμανούς ξένης καταγωγής. Γειτόνισσά του δήλωσε στο AFP ότι ήταν «ένας καλός άνθρωπος… που γελούσε όπως κάθε φυσιολογικό άτομο».
Αλλοι γείτονες τον περιέγραψαν ως μοναχικό και ασχολούμενο με βίαια video games, στοιχείο, που σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, «έπαιξε κάποιον ρόλο» στην υπόθεση.
«Ολα στη γλώσσα του σώματος ήταν συνώνυμα με το “δεν θέλω να σας μιλήσω” », δήλωσε ο Στέφεν, σερβιτόρος σε καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου όπου κατοικούσε.
Σε ένα βίντεο από την ώρα της επίθεσης, που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακούγεται ένας άνδρας να βρίζει τον δράστη. «Βρωμομετανάστη..!» «Είμαι Γερμανός, γεννήθηκα εδώ», απαντά ο δράστης για να προσθέσει ως απολογούμενος «Εχω κάνει νοσοκομείο…».
Σύμφωνα με τις αρχές, είχε ψυχικά προβλήματα και «έπαιρνε αγωγή».