Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να διαδηλώσουν σε λίγες ώρες στην Κολονία, γεγονός που εγείρει φόβους ότι για εντάσεις στους κόλπους της μεγάλης τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας, εν μέσω των επακόλουθων της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Η γερμανική αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει 2.300 στελέχη της, αναμένει έως και 30.000 διαδηλωτές να συγκεντρωθούν μετά τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) στη μεγαλούπολη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα Τούρκων και Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής.
Στη διαδήλωση καλεί η Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών, μια οργάνωση η οποία τάσσεται ανοικτά υπέρ του Ερντογάν, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
Ο Ερντογάν προέτρεψε την Παρασκευή τους ηγέτες της Δύσης οι οποίοι επέκριναν το σαρωτικό κύμα εκκαθαρίσεων στον στρατό και στον κρατικό μηχανισμό που εξαπέλυσε, να «κοιτάνε τη δική τους δουλειά», ενώ κατηγόρησαν Γερμανία και την Αυστρία διότι οι Τούρκοι που ζουν εκεί «εμποδίστηκαν να συγκεντρωθούν, να διαδηλώσουν», ή να κρεμάσουν τουρκικές σημαίες στα παράθυρά τους ή στα μπαλκόνια τους.
«Να λοιπόν πόσο δημοκράτες είναι!» είπε χλευαστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του. Ο ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απολαύει μεγάλης υποστήριξης μεταξύ των 1,55 εκατομμυρίων Τούρκων της διασποράς—ή 3 εκατομμυρίων, αν υπολογιστούν και οι Γερμανοί που κατάγονται από την Τουρκία.
Η αστυνομία της Κολονίας είχε απειλήσει πως θα απαγόρευε την συγκέντρωση εάν προσκαλούνταν ως ομιλητές αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, κάτι πάντως που τελικά δεν συνέβη.
Αναμένεται να γίνουν αρκετές αντιδιαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας της άκρας δεξιάς, γεγονός που εγείρει φόβους για επεισόδια. Στη Γερμανία ζουν επίσης πολλοί Κούρδοι και Αλεβίτες, αντίπαλοι της κυβέρνησης του Ερντογάν.
Το Σάββατο έγινε μια πρώτη αντιδιαδήλωση, με τη συμμετοχή περίπου 150 προσώπων, χωρίς να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).
Πολλοί γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες να μην «εξαχθεί» στη Γερμανία η πολιτική σύγκρουση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την Πέμπτη την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολιτική ένταση στην Τουρκία στην τουρκική διασπορά και κάλεσε την Άγκυρα να αντιδράσει με «αναλογικότητα» μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Όμως η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το Βερολίνο να προχωρήσει στην έκδοση προσώπων που ζουν στη Γερμανία και κατηγορεί πως συνδέονται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα καταγγέλλει σαν υποκινητή της απόπειρας.