Περίπου έναν χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου πακέτου οικονομικής διάσωσης ορισμένα hedge funds επιστρέφουν στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις σε ένα ευρύτερο περιβάλλον πολύ χαμηλών ακόμη και αρνητικών επιτοκίων, σημειώνουν αναλυτές του Reuters.
Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.
Η σταθερή πρόοδος ερμηνεύεται από ορισμένους επενδυτές ως ευκαιρία για τοποθετήσεις στο ελληνικό κρατικό χρέος, ειδικά από τη στιγμή που σημαντικό ποσοστό των κρατικών ομολόγων από χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης εμφανίζει αρνητικές αποδόσεις και την ώρα που το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Η Ελλάδα επιστρέφει με αργούς ρυθμούς προς την ανάκαμψη. Οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς των συντάξεων, στην είσπραξη φόρων, καθώς και τη νέα, φιλόδοξη μεταρρύθμιση του Συντάγματος» υπογραμμίζει ο Αλμπέρτο Γκάλο, επικεφαλής μακροστρατηγικής στο hedge fund Αlgebris. Ο κ. Γκάλο συστήνει στους επενδυτές τοποθετήσεις στο ελληνικό έναντι του πορτογαλικού χρέους. «Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας στη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένονται πολύ θετικά, ενώ παράλληλα περιμένουμε έως τα τέλη του έτους και την απόφαση να συμπεριληφθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σημειώνει ο κ. Γκάλο.
Στον αντίποδα, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τραπεζικό πρόβλημα, θα υποστεί ζημίες εξαιτίας της Novo Banco, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ χάρη σε μία μόνο πιστοληπτική αξιολόγηση, αναφέρει ο αξιωματούχος του Algebris. Οι τρεις κυριότεροι οίκοι (S&P, Moody’s και Fitch) αξιολογούν την Πορτογαλία στην κατηγορία junk, η βαθμολογία όμως ΒΒΒ από τον οίκο DBRS επιτρέπει τη Λισαβόνα να παραμείνει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της περιφέρειας, είναι πιο ευνοϊκός ο λόγος κινδύνου προς ανταμοιβή (risk-reward ratio). H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παραμένει στο 8,1%, τη στιγμή που η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου κινείται κοντά στο 3%.
Εδώ και έναν χρόνο έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά η εμπιστοσύνη της αγοράς στη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά -πάνω από το 18%- που είχε αγγίξει τον περσινό Ιούλιο.
«Μετά το πρόγραμμα διάσωσης και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα επωφεληθούν από οποιουσδήποτε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας» επισημαίνει ο Λουί Γκαργκούρ, CIO και managing partner στην εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού LNG Capital.
Εδώ και έναν χρόνο έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά η εμπιστοσύνη της αγοράς στη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς.
Οι προοπτικές είχαν καταστεί και στο παρελθόν πιο ρόδινες για την Ελλάδα, ειδικά όταν είχε καταφέρει, τον Απρίλιο του 2014, να επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, δύο μόλις χρόνια αφότου είχε βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας. Η Αθήνα είχε αντλήσει τρία δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης του ομολόγου, με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2019 και με επιτόκιο 4,75%.
Παρ’ όλα αυτά, η αποτυχία των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούσαν οι πιστωτές οδήγησε σε αναζωπύρωση της κρίσης χρέους και εκτόξευση του κόστους δανεισμού. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 βρέθηκε, έναν χρόνο αργότερα, στο 20%, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει στο 9%.
Τα δραματικά γεγονότα του προηγουμένου καλοκαιριού οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ύψους 86 δισ. ευρώ. «Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει εποικοδομητική συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την τρόικα. Υπήρξε πραγματική στροφή στη στάση των ελληνικών αρχών, που συνεργάζονται πολύ περισσότερο» αναφέρει ο κ. Γκαργκούρ.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, κυρίως εξαιτίας της απειρίας της κυβέρνησης. «Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι το ανίκανο management. Μόνο με έμπειρο management θα καταφέρει η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών» υπογραμμίζει ο Κρις Μαγκάριαν της Japonica Partners.
Η Japonica έχει σημαντική έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τον κ. Μαγκάριαν, εν μέρει διότι πιστεύει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σημαντικά μικρότερο στην πραγματικότητα απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία (176% του ΑΕΠ).