Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τον νόμο για μείωση στα 12 χρόνια του κατώτατου ορίου ηλικίας για τη φυλάκιση δραστών σοβαρών «τρομοκρατικών» ενεργειών.
Ο νέος νόμος ο οποίος εγκρίθηκε από την Κνέσετ «θα επιτρέπει στις αρχές να φυλακίζουν έναν ανήλικο ο οποίος κρίνεται ένοχος για ένα βαρύ έγκλημα όπως ο φόνος, η απόπειρα φόνου ή η ανθρωποκτονία, ακόμη κι αν αυτός ή αυτή είναι κάτω των 14 ετών», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ισραηλινού κοινοβουλίου η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
Πρακτικά αυτό οδηγεί στη μείωση της κατώτατης ηλικίας στα 12 έτη. Ένα παιδί ηλικίας χαμηλότερης των 12 ετών δεν θα μπορεί να δικάζεται για ποινικό αδίκημα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ.
Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε και επί εκάστου άρθρου στην τρίτη του ανάγνωση χθες βράδυ στην ισραηλινή Βουλή, στην οποία κυριαρχεί η δεξιά η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το κείμενο αυτό υποβλήθηκε στην Κνέσετ μετά την αναζωπύρωση των αντιισραηλινών επιθέσεων, οι δράστες των οποίων είναι συχνά έφηβοι Παλαιστίνιοι.
Αυτή η πραγματικότητα «απαιτεί μια πιο επιθετική προσέγγιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Δεν έχει καμιά σημασία γι’ αυτούς που δολοφονούνται με μια μαχαιριά στην καρδιά αν το παιδί (που τους σκότωσε) ήταν 12 ή 15 ετών», δήλωσε η Ανάτ Μπέρκο, βουλευτίνα του δεξιού κόμματος Λικούντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κνέσετ. Η Μπέρκο ήταν η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, το οποίο υιοθέτησε και υποστήριξε σθεναρά η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ.
Στο Ισραήλ, τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιερουσαλήμ μαίνονται από την 1η Οκτωβρίου 2015 βιαιότητες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 219 Παλαιστίνιους, 34 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ερυθραίο και έναν Σουδανό, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πλειονότητά τους οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν δράστες ή φερόμενοι ως δράστες επιθέσεων.
Η B’Tselem, μια ισραηλινή ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, καταδίκασε την έγκριση αυτού του νόμου. «Αντί να τους στέλνει στη φυλακή, το Ισραήλ θα έκανε καλύτερα να τους στέλνει στο σχολείο, όπου θα μεγάλωναν με αξιοπρέπεια κι ελευθερία και όχι υπό το καθεστώς της κατοχής», τόνισε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφερόμενη στους ανήλικους Παλαιστίνιους.
Στην πράξη, ο νέος νόμος θα έχει εφαρμογή σε υποθέσεις στις οποίες εφαρμόζεται το ισραηλινό ποινικό δίκαιο.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο στρατιωτικός νόμος επέτρεπε ήδη ούτως ή άλλως στις ισραηλινές αρχές να φυλακίζουν ανήλικους ηλικίας 12 ετών.