Να καταδώσουν στιςαρχές τους φίλους τους που σχετίζονται με την αδελφότητα του Φετχουλάχ Γκιουλέν ζήτησε από τους εξαγωγείς της Τουρκίας ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ζητώ τη βοήθεια σας σε δύο ζητήματα: Να εξηγήσετε στο εξωτερικό το πραγματικό πρόσωπο του πραξικοπήματος. Μπορεί να έχετε φίλους από αυτή την κοινότητα (σ.σ. του Γκιουλέν). Σας ζητώ να τους αποκαλύψετε, πρέπει να τους αναφέρετε στις εισαγγελίες μας, είναι πατριωτικό καθήκον» είπε ο Ερντογάν μιλώντας στα μέλη του Συμβουλίου Εξαγωγέων της Τουρκίας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε μικρόβια τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να τους εξοντώσει «όπως τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και του (κουρδικού) ΡΚΚ». Πρέπει να καθαρίσουμε το επιχειρηματικό κόσμο από την οργάνωση του Γκιουλέν ανέφερε, λέγοντας ότι κάθε δεκάρα που εισπράττει η οργάνωση αυτή γίνεται και από μία σφαίρα που στρέφεται κατά του έθνους.
Προ ημερών, σε λογαριασμό στο Facebook που απευθύνεται σε υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) της Τουρκίας αναρτήθηκε μήνυμα με το οποίο προτρέπονται οι χρήστες να τηλεφωνήσουν σε έναν αριθμό στην Τουρκία και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τους υποστηρικτές του Γκιουλέν.
Ο πρόεδρος Ερντογάν και μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης θεωρούν ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ιεροκήρυκας Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης τις τράπεζες να μην συμπεριφέρνονται διστακτικά σε θέματα πιστώσεων, γεγονός που θα είχε επιπτώσεις στην οικονομία, απειλώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα εκλάβει κάθε τέτοια κίνηση ως προδοσία. Οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας παρουσιάζουν κάμψη το τελευταίο διάστημα, που σε συνδυασμό με την εκτόξευση του επιτοκίου του δεκαετούς κρατικού ομολόγου στο 10% και το κλίμα πολιτικής αστάθειας που δημιούργησε η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έχουν ανακόψει τη ροή των επενδύσεων και έχει κάνει τη συμπεριφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων ιδιαίτερα επιφυλακτική και φοβική.
«Αν οι τράπεζες κόβουν τις πιστώσεις σε κάθε μικρό πρόβλημα, εγώ αυτό θα το θεωρήσω προδοσία. Εξάλλου, λειτουργείται με τα λεφτά του κόσμου. Αν δεν ανοίξετε το δρόμο στους επενδυτές και τους βάλετε εμπόδια, ας με συγχωρήσουν αλλά εγώ θα το θεωρήσω αυτό προδοσία» ανέφερε, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα αρχίσει και η αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα ξεκινήσει η εκκαθάρισή του από στελέχη που θεωρούνται ότι ανήκουν σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.