Η Αιθιοπία ανέλαβε την προεδρία του Φόρουμ Ευάλωτων Κλιματικά Χωρών (CVF) από τις Φιλιππίνες, με αντικείμενο την ηγεσία μιας ομάδας 43 χωρών που έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη πιο αυστηρών κλιματικών στόχων.
To CVF ιδρύθηκε το 2009 και στις επιτυχίες του πιστώνεται το νέο, χαμηλότερο και πιο φιλόδοξο ανώτατο όριο της υπερθέρμανσης του πλανήτη που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία του Παρισιού το 2015, στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αν και η επίτευξη του σήμερα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη.
«Το CVF, υπό την προεδρία της Αιθιοπίας, θα εργαστεί με όραμα και εγρήγορση για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Σίφερο Τεκλεμάριαμ Μενμπάτσο.
«Η συμφωνία του 2015 στο Παρίσι χαιρετίστηκε από πολλούς ως μια συμφωνία ορόσημο, αλλά οι στόχοι της δεν θα συμβούν από μόνοι τους. Εκεί είναι όπου ο ρόλος του CVF γίνεται ακόμα πιο κρίσιμος», δήλωσε η γερουσιαστής των Φιλιππίνων Λόρεν Λεγκάρντα.
Στιγμιότυπο από την ανάληψη της προεδρίας του Φόρουμ Ευάλωτων Κλιματικά Χωρών (CVF) από την Αιθιοπία.
Η Αιθιοπία είναι τώρα επιφορτισμένη με την ηγεσία της ομάδας στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ στο Μαρακές, στο Μαρόκο, το Νοέμβριο, με την ονομασία COP22.
Η Αιθιοπία εδώ και καιρό έχει πληγεί από πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής. Το έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο φέτος συνέβαλε στην αποτυχία καλλιεργειών και στην αύξηση των επιπέδων πείνας.
Άλλα μέλη του CVF περιλαμβάνουν το Μπαγκλαντές, την Κόστα Ρίκα, το Κιριμπάτι και τις Μαλδίβες, από τις πιο απειλούμενες χώρες από την κλιματική αλλαγή.
Αυτή την εβδομάδα το CVF ανακοίνωσε μια νέα εταιρική σχέση με στόχο την επίτευξη καλύτερων καιρικών προβλέψεων για τα ευάλωτα κράτη, που θα εδρεύει στη Μανίλα.