Τη συμβολή της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επαίνεσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ειδική σχέση» μεταξύ της χώρας της και της Τουρκίας, λόγω κυρίως της παρουσίας περισσότερων από τριών εκατομμυρίων πολιτών με τουρκικές ρίζες στη γερμανική επικράτεια.
Σε συνέντευξή της στο δίκτυο εφημερίδων «RedaktionNetzwerk Deutschland», η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν απογοητευτικά παραδείγματα ανεπιτυχούς ενσωμάτωσης, αλλά τόνισε ότι θα ήταν εντελώς λάθος να εξαχθούν από αυτό συμπεράσματα για όλους τους τουρκικής καταγωγής πολίτες, οι οποίοι ζουν στη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι μια καλή σχέση είναι προτιμότερη από μια τεταμένη και εξήγησε ότι σε αυτό το πνεύμα διεξάγει και η ίδια τις συνομιλίες της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η απόπειρα πραξικοπήματος με πολλά θύματα αποτελεί για την Τουρκία ένα άσχημο σημείο καμπής. Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένας σημαντικός εταίρος. Είναι δε σημαντική και για την επίλυση συγκεκριμένων διενέξεων. Σκέφτομαι ειδικά το δράμα που εκτυλίσσεται στην Συρία. Η Τουρκία έχει υποδεχτεί τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Είναι έτσι η χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
«Αμετάκλητη η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.»
Εξάλλου, «αμετάκλητη» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, σε άλλη συνέντευξή της στην τηλεόραση του κόμματός της (CDU.tv). Προέτρεψε επίσης τη Βρετανία να διαπραγματευτεί μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
«Η όλη διαδικασία της εξόδου είναι ακόμη μπροστά μας», δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε στη βάση των συμφερόντων μας – και διαπραγμάτευση σημαίνει κυρίως ενίσχυση των κοινών σχεδίων». Η καγκελάριος παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ότι η έξοδος της Βρετανίας αποτελεί δοκιμασία για την Ε.Ε., τόνισε ωστόσο ότι η Ένωση προσφέρει στα μέλη της μια ισχυρή φωνή στον κόσμο την οποία δεν θα μπορούσε να έχει κανένα κράτος μόνο του.