Περίεργη πολιτική εμπλοκή παρουσιάζεται στην υπόθεση της δικαστικής δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου (μετά την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βάρος του από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) και στις σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν καθώς η δεύτερη προέβη σε ηχηρή παρέμβαση και υπό το πρόσχημα της ανεξαρτησίας της Αρχής ζητά εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση να “πιστοποιήσει” τα στατιστικά του 2009-2010 που έφεραν την Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο.
Μιλώντας στην ενημέρωση τύπου, η επίτροπος Μαριάν Τίσεν, ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.
Αποκάλυψε ότι έχει σταλεί επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστούν οι υπόνοιες για τα στοιχεία, ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Είπε μάλιστα ότι παρερμηνείες για τα στατιστικά που σχετίζονται με μελλοντικές διαθέσεις κεφαλαίων, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες.
Η εξέλιξη δεν ήταν απρόσμενη δεδομένου ότι η Κομισιόν οφείλει -το έπραξε άλλωστε και κατά το παρελθόν- να υπερασπίσει την Eurostat που έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στην επιβεβαίωση του ελλείμματος του 2009, κάτι που “χτυπάει” πάνω στις ευθύνες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και σε αυτά βασίστηκαν οι περιοριστικές πολιτικές του πρώτου μνημονίου και υλοποίησε ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και διωκόμενος τα τελευταία χρόνια από την ελληνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας.
Τα στοιχεία αυτά προσπάθησε να αμφισβητήσει αρχικώς η Ν.Δ επί Αντώνη Σαμαρά αλλά στη συνέχεια, τόσο κατά την επικαιροποίηση του πρώτου μνημονίου, όσο και στο δεύτερο μνημόνιο αλλά και στους προϋπολογισμούς που έφερε στη Βουλή ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναγκάστηκε να δεχθεί την εγκυρότητά τους.
Και όχι μόνο αυτό. Ουσιαστικά η αποδοχή των στοιχείων αυτών από τη Ν.Δ εκτροχίασε την πολιτική της ατζέντα μετά το 2012, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για “μία και μόνη εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πως μπήκαμε στο μνημόνιο”, ενώ ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει πως “η χρεοκοπία της οικονομίας που έφερε το μνημόνιο επήλθε κατά τη διετία 2007-2009”, χρεώνοντας, δηλαδή, το πρώτο μνημόνιο στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Με αυτά τα στοιχεία, επίσης, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να δικαιολογήσει το πρώτο μνημόνιο και το όλο θέμα αποτέλεσε μία παρασκηνιακή πολιτική σύγκρουση μεταξύ Καραμανλικών και ΠΑΣΟΚ, κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα εξ αφορμής της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην λάβει θέση επί των νέων στοιχείων που προέκυψαν για τον Ανδρέα Γεωργίου και τα οποία κάποιοι στη Ν.Δ θεωρούν πως δικαιώνουν τον Κώστα Καραμανλή.
Η παρέμβαση της Κομισιόν περιπλέκει τα πράγματα και ανάγκασε την Αθήνα να λάβει θέση, η οποία, όμως, όπως προκύπτει από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου είναι, τελικά, “μη θέση”, αφού παραπέμπει στην δικαστική έρευνα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Το γεγονός, όμως, πως η Κομισιόν παρεμβαίνει ενόψει, μάλιστα, και της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργεί ένα περιβάλλον θολό πολιτικά και αναγκάζει την κυβέρνηση σε μία λεπτή διαχείριση του θέματος.
Δήλωση Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.
Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.
Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.
Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του.