Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η Κίνα τις πρώτες εικόνες από τα τελικά σχέδια του ρομποτικού οχήματος εξερεύνησης αλλά και σκάφους προσεδάφισης που προορίζει για τον Άρη. Οι εικόνες προέρχονται από την Κρατική Υπηρεσία Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, η οποία υπάγεται στο κινεζικό υπουργείο Άμυνας και έχει αναλάβει την υλοποίηση της αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Η Κίνα, η οποία επενδύει τεράστια κεφάλαια στο διαστημικό της πρόγραμμα, είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο ότι «γύρω στο 2020» σκοπεύει να στείλει μη επανδρωμένα σκάφη στον Άρη, τα οποία θα προσεδαφισθούν στον πλανήτη.
Στο διάστημα που μεσολάβησε φαίνεται πως συγκεκριμενοποιήθηκε ακόμη περισσότερο το χρονοδιάγραμμα της αποστολής, αφού η εκτόξευση θα γίνει τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2020, όπως δήλωσε στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Xinhua ο Ζανγκ Ρονγκιάο, επικεφαλής του πρότζεκτ.
Πάντως, όπως πρόσθεσε, το εγχείρημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν έχουν προηγούμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Xinhua, η αποστολή θα ξεκινήσει από το διαστημικό κέντρο Wenchang της επαρχίας Χαϊνάν. Έπειτα από ένα ταξίδι επτά περίπου μηνών, το όχημα προσεδάφισης θα διαχωρισθεί από το διαστημόπλοιο, ώστε να ξεκινήσει την κάθοδό του για να φθάσει μέχρι την επιφάνεια του Άρη μαζί με το ρομποτικό όχημα εξερεύνησης.
Η προσεδάφιση αναμένεται να γίνει σε μία περιοχή κοντά στον ισημερινό του πλανήτη, την οποία στη συνέχεια θα εξερευνήσει το ρομπότ. Γι’ αυτό τον σκοπό, θα είναι εφοδιασμένο με έξι τροχούς, ενώ επίσης θα διαθέτει τέσσερα ηλιακά πάνελ, για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τις ηλιακές ακτίνες.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αποστολής, η περιπλάνησή του στον πλανήτη θα διαρκέσει 92 ημέρες. Έχοντας βάρος 200 κιλά, για τις έρευνές του θα χρησιμοποιήσει 13 επιστημονικά όργανα, όπως μία τηλεχειριζόμενη κάμερα και ένα ραντάρ, χάρις στο οποίο θα μπορεί να προσδιορίσει τη σύσταση του εδάφους και να αναζητήσει ίχνη πάγου και νερού.
Ένα βασικό κίνητρο πίσω από το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας είναι το εθνικό γόητρο, καθώς η κατάκτηση του διαστήματος ενισχύει το στάτους της χώρας ως παγκόσμιας υπερδύναμης. Το πρώτο ουράνιο σώμα που «επισκέφθηκε» ένα κινεζικό μη επανδρωμένο σκάφος ήταν Σελήνη το οποίο, παρά τα μηχανικά προβλήματα που παρουσίασε, μπόρεσε τελικά να παραμείνει σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλεπόταν.
Το 2011, η Κίνα αποπειράθηκε να στείλει έναν δορυφόρο στον Κόκκινο Πλανήτη, χωρίς όμως επιτυχία. Ο λόγος ήταν πως, αν και το ρωσικό διαστημόπλοιο που τον μετέφερε τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη δεν κατάφερε να πυροδοτήσει τους κινητήρες του, για να ταξιδέψει πέρα από τη γήινη τροχιά.