Ο Κυριάκος Κομβόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια και Ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL). Είναι επίσης Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Surface Mechanics and Tribology Laboratory, το οποίο το 2008 διαχωρίστηκε σε δύο εργαστήρια προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ερευνητικά προγράμματα σε διαφορετικά διεπιστημονικά πεδία, στα “the Surface Sciences and Engineering Laboratory” (SSEL) και “the Computational Surface Mechanics Laboratory” (CSML).
Είναι διεθνώς γνωστός για την πρωτοπόρα έρευνά του στις Νανοεπιστήμες και τη Νανομηχανική, με σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορες αναδυόμενες τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών, της μικροηλεκτρονικής, της αποθήκευσης δεδομένων και της βιοτεχνολογίας.
Ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών από το 1989. Πριν βρεθεί εκεί, σπούδαζε στο Τμήμα Μηχανολογίας και Βιομηχανικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Ουρμπάνα-Σαμπέιν από το 1986 ως το 1989.
Η έρευνα του συνδέει τη Μηχανολογία και την Ηλεκτρομηχανολογία, την Επιστήμη των υλικών, τη Φυσική των επιφανειών και τη Χημεία, την Εμβιομηχανική και τη Βιολογία. Η δουλειά χαρακτηρίζεται από τη διεπιστημονική φύση της και συνδυάζει αναλυτικές και πειραματικές τεχνικές για την ανάλυση σύνθετων επιφανειακών φαινομένων.
Η έρευνα του Καθηγητή Κομβόπουλου αναφέρεται σε πάνω από 235 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτικές από συναδέλφους του, σχεδόν 70 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων, 18 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συμποσίων, πάνω από 60 τεχνικές εκθέσεις και 13 πατέντες στις ΗΠΑ (δέκα έχουν κατοχυρωθεί και εκκρεμούν τρεις).
Έχει επίσης γράψει ένα φοιτητικό βιβλίο και συγγράψει δύο μονογραφίες. Έχει κάνει πάνω από 210 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, ακαδημαϊκούς οργανισμούς, εθνικά εργαστήρια και βιομηχανίες, και έχει επιθεωρήσει την έρευνα και τις διατριβές 51 φοιτητών (27 Ph.D. και 24 Master) και 15 μετα-διδακτορικών φοιτητών, επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών, και έχει υπάρξει σύμβουλος για αρκετές βιομηχανίες και νομικές εταιρείες σε μεγάλη ποικιλία αντιδικιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών και της Tribology & Lubrication Technology Society, και έχει λάβει αρκετά σημαντικά βραβεία όπως το Προεδρικό Βραβείο NSF Νέου Ερευνητή (1989-1996), το IBM Faculty Development Award (1990-1992), το Berkeley Engineering Fund Award (1989-1990), το ASME B. L. Newkirk Award (1988), και το NSF Engineering Initiation Award (1987).
Στο Πανεπιστήμιο του Berkeley διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα πάνω στη Μηχανική Συμπεριφορά των Υλικών, την Πλαστικότητα, κ.α., και συμμετέχει ενεργά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Νανοεπιστημών και Νανομηχανικής του Πανεπιστημίου. Επί του παρόντος είναι υπεύθυνος έρευνας 8 διδακτορικών φοιτητών.
«Έχω συνεργασία εδώ και 15 χρόνια με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και μπορώ με σιγουριά να πω ότι το επίπεδο των σπουδών στην Ελλάδα όπως και το επίπεδο των φοιτητών είναι εφάμιλλο με των ΗΠΑ . Η διαφορά είναι ότι οι νέοι στην Ελλάδα παίρνουν γνώσεις που δεν ξέρουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν», λέει ο Καθηγητής Κομβόπουλος σε παλαιότερη συνέντευξή του.