Στη μάχη για τις ολλανδικές εκλογές στην αρχή του επόμενου χρόνου, το ακροδεξιό κόμμα PVV του Χερτ Βίλντερς μπαίνει με θέσεις που -στην καλύτερη περίπτωση- μπερδεύουν: Απαγόρευση του Κορανίου και κλείσιμο όλων των τζαμιών στη χώρα.
Το κόμμα, που εμφανίζεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, προτάσσει την… «αποϊσλαμοποίηση της Ολλανδίας» στο κείμενο θέσεών του. Κρίνοντας δε από την στάση του αρχηγού του, δεν ενοχλείται καθόλου από το είδος της δημοσιότητας που προκαλεί το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το Μάρτιο του 2017. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, όμως εμφανίζουν αρκετά μπροστά, ακόμη και στη δεύτερη θέση, το PVV του Βίλντερς (δυναμική που, βάσει των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, δεν εκπλήσσει).
Το κόμμα παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης τις βασικές θέσεις του κόμματός του με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα και ο πρώτος πυλώνας είναι αυτό που ονομάζει «αποϊσλαμοποίηση της Ολλανδίας»: Ανάκληση άδειας παραμονής σε κάθε αιτούντα άσυλο, προληπτική φυλάκιση κάθε ριζοσπαστικοποιημένου ισλαμιστή, απέλαση κάθε καταδικασθέντα με διπλή υπηκοότητα.
Και κάτω κάτω στην υπο-λίστα του «πυλώνα αποϊσλαμοποίησης», η τελευταία παύλα με μία λιτή πρόταση: «Κλείσιμο όλων των τζαμιών και ισλαμικών σχολείων, απαγόρευση του Κορανίου».
Ακολουθούν οι θέσεις του κόμματος για την οικονομία και τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής που, κρίνοντας από τη σειρά, προφανώς υστερούν σε σημασία.
Ο Βίλντερς είναι γνωστός για το ότι προτιμά προβοκατόρικες μεθόδους και φαίνεται πως εκεί μπορεί να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, η επιθετικότητα της «λίστας θέσεων» του κόμματός του.
Ως στοιχείο, μπορεί να κοιτάξει κανείς τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής αναδημοσιεύει δημοσιεύματα σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ που καλύπτουν το πρόγραμμά του, όσο επικριτικά κι αν το παρουσιάζουν.
Για παράδειγμα, παραπέμπει ο ίδιος στο κείμενο της αυστριακής Kurier με τίτλο «ο δεξιός λαϊκιστής Βίλντερς θέλει να απαγορεύσει το Κοράνι» -ο τίτλος όχι μόνο δεν τον ενοχλεί, αλλά τον αναδημοσιεύει κιόλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θέσεις του PVV, όπως τουλάχιστον διαφημίζονται στη λίστα, είναι πιο επιθετικές κι από το προεκλογικό του πρόγραμμα του 2012, όταν περιοριζόταν στη θέση να μειωθεί ο αριθμός των νέων μεταναστών και να μην ανοίγουν νέα τζαμιά.