Σε μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι και πρότεινε τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο να διατυπωθούν εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση. Μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε, όμως, και μια πολιτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της σοσιαλδημοκρατίας: η συνεργασία της με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο έβλαψε και τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη.
Το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση» υπογράμμισε και πρότεινε «τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».
«Το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη. Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρότεινε την ενίσχυση αυτών των εργαλείων, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια.
Πιο συγκεκριμένα, στην Μπρατισλάβα, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει κατά προτεραιότητα:
-Να έχουμε κοινή στάση με έναν νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
-Να απαιτήσουμε το διπλασιασμό του ταμείου Γιούνκερ, την υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές, και, αφού δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον ας απαιτήσουμε εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των αποφάσεών μας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με μηχανισμό διασφάλισης του επιμερισμού των βαρών και της ευθύνης στο επίπεδο της ΕΕ».
Ασφάλεια, επενδύσεις, αρμονική συνύπαρξη, χωρίς προκλήσεις και στιγματισμό, τα βασικά συμπεράσματα των σοσιαλδημοκρατών
Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης στο Σατώ Σελ Σεν – Κλού.
Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.
Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.
Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.
«Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.
«Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ