Μετά τις Eurobank και Alpha Bank, το πράσινο φως για το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης άναψαν την Πέμπτη και τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υλοποίηση της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες που προβλέπει τη μεταβίβαση της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία, τον έλεγχο της οποίας θα έχει κατά 100% η Σκλαβενίτης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει κούρεμα κατά 50% στις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτές της χειμαζόμενης αλυσίδας λιανεμπορίου, ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.
Στο σύνολό τους θα αποπληρωθούν επίσης το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που διεκδικούν από την Μαρινόπουλος ποσά ύψους 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Το βασικότερο κίνητρο για την αποδοχή του κουρέματος για όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι ο φόβος να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση των προμηθευτών, προς τους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 722,8 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ και χαμηλό επιτόκιο 1,5%, έχοντας παράλληλα οψιόν, που αν την ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ενα μέρος του δανείου θα δοθεί στη νέα εταιρεία ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου αυτή να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν, αλλάζοντας ριζικά μορφή και εγκαταλείποντας ό,τι παραπέμπει στην εποχή Μαρινόπουλου.
Την ελπίδα ότι οι σχετικές διαδικασίες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος θα ολοκληρωθούν θετικά χωρίς άλλες καθυστερήσεις εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι η περίπτωση αυτή δείχνει πως όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών τότε βρίσκονται λύσεις.
Η Μαρινόπουλος διέθεσε το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, με πάνω από 900 σημεία πώλησης και περίπου 11.000 εργαζομένους.