Εναντίον της ανόδου του λαϊκισμού, εμμέσως δε και υπέρ της πολιτικής συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντηση των κεντροαριστερών ηγετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη, στη Γαλλία.
Ανακοίνωσε επίσης επισήμως τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των χωρών του Νότου στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.
Οι κεντροαριστεροί ηγέτες συναντήθηκαν στο Σεντ Κλάουντ, σε μικρό κάστρο που ανήκει στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επίσημα μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), αλλά του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (PEL), ο Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε στη συνάντηση, όπως και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σλοβάκος πολιτικός παραλίγο να αποβληθεί από το PES λόγω της σκληρής στάσης του έναντι των προσφύγων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που τονίστηκαν στη σύνοδο κορυφής του Βεντοτένε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου), και έκανε μια παθιασμένη έκκληση για μια Ευρώπη εναντίον του λαϊκισμού.
«Η Ευρώπη είναι μια δύναμη που μας επιτρέπει να ελέγχουμε το πεπρωμένο μας καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε μόνοι μας», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι οι ιδρυτές της Ευρώπης οραματίζονταν ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα από το έθνος-κράτος.
«Οι λαϊκιστές θέτουν σε κίνδυνο την ιδέα μας για συμβίωση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αφού συζήτησε το σενάριο μετά το Brexit με τους ομολόγους του. Αυτό που καθιστά τη δήλωση του ακόμα πιο συμβολική είναι ότι η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, μένει στο Σεντ Κλάουντ, κοντά στον τόπο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής.
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να είναι ένα άθροισμα χωρών, θέλουμε να μοιραζόμαστε επιλογές. Πιστεύουμε ότι με το ευρωπαϊκό σχέδιο, έχουμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας. Αλλά χρειαζόμαστε κανόνες, το να ζήσουμε μαζί υπονοεί ο καθένας να σέβεται τους άλλους, χωρίς πρόκληση ή στιγματισμό», είπε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στην έντονη συζήτηση στη Γαλλία για το μπουρκίνι. Ωστόσο, σταμάτησε εκεί χωρίς να πάρει θέση μεταξύ εκείνων που θέλουν την απαγόρευση του μπουρκίνι και εκείνων που πιστεύουν ότι αυτό ισοδυναμεί με πλήγμα για τα πολιτικά δικαιώματα.
Προτεραιότητα η ασφάλεια, η Άμυνα, οι επενδύσεις και η εξασφάλιση των νέων
Ο σοσιαλιστής επικεφαλής του γαλλικού κράτους έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της και να αποκτήσει την ικανότητα να αναλαμβάνει διπλωματική δράση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην οικονομική ασφάλεια, τονίζοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να σέβονται τη γαλλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη φορολογία.
Μίλησε τέλος για τη σημασία των επενδύσεων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προκρίνει τον διπλασιασμό του μεγέθους του πακέτου Γιούνκερ, γεγονός που συνεπάγεται την εξεύρεση πρόσθετων πόρων. Προς το παρόν, το σχέδιο Γιούνκερ χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους. Ο διπλασιασμός του μεγέθους του σχεδίου θα έθετε σε κίνδυνο τον ήδη κλυδωνιζόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Για τη νεολαία, οι σοσιαλιστές προτίθενται να ζητήσουν επέκταση και ενίσχυση της Εγγύησης των Νέων.
Αποφεύγοντας μια πολυπολική ένωση
Η σοσιαλιστική σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας εξισορρόπησης των δυνάμεων και προσδιορισμού προτεραιοτήτων που μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες της Γαλλίας. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει επίσης αρχίσει ευρωπαϊκή περιοδεία, πραγματοποιώντας συναντήσεις με σειρά ηγετών, οι οποίοι υποστηρίζουν περισσότερη αυστηρότητα. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα των χωρών του Βίσεγκραντ αρνείται να δεχθεί την μετεγκατάσταση προσφύγων.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει στη συνάντηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενάντια στην αυστηρότητα της Βόρειας Ευρώπης. Μετά το Brexit, είναι σαφές ότι ο Νότος αισθάνεται ενισχυμένος, ακόμη και αν η πολιτική κατάσταση στις χώρες αυτές εμποδίζει τη δημιουργία μιας πραγματικής ομάδας που θα υποστηρίζει τα συμφέροντά του.
Με την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία να έχουν μεγάλο χρέος, γεγονός που συνεπάγεται εξάρτηση από τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη – μέλη και την Ισπανία να αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση για περισσότερο από έξι μήνες, η Ένωση του Νότου της Ε.Ε. δεν είναι ακόμη σε θέση να ασκήσει επιρροή.