Τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα το αργότερο έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου αναμένεται να προσδιορίσει μεθαύριο Δευτέρα το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.
Ουσιαστικά οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ θα κάνουν μια αποτίμηση της προόδου της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των προαπαιτούμενων από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα και θα υποδείξουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη τα μέτωπα στα οποία θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος ώστε να εκταμιευτεί εγκαίρως η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Οι θεσμοί θέλουν τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αρχίσει χωρίς προβλήματα η δεύτερη αξιολόγηση στις 17 Οκτωβρίου. Στη βάση αυτή οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου για επαφές με την κυβέρνηση.
Αγκάθι η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
Οι σχετικές επαφές θα απασχολήσουν μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες τη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Στη συνάντηση αυτή κυρίαρχο θέμα θα είναι η υπόθεση της δικαστικής δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Οι θεσμοί θεωρούν την αμφισβήτηση του μεγέθους του ελλείμματος του 2009 «απαράδεκτη», δεδομένου ότι όλη η χρηματοδοτική στήριξη που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στηρίζεται σε εκείνα τα στοιχεία, τα οποία δεν μπορεί τώρα να αμφισβητούνται.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΕΚΤΑ και ESM θεωρούν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 και κυρίως ελάφρυνση χρέους, όταν η ίδια η κυβέρνηση και η ελληνική Δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζουν ως πλήρως αποδεκτά τα δημοσιονομικά δεδομένα στα οποία έχει στηριχθεί το πρόγραμμα.
Κατά κάποιους Κοινοτικού αξιωματούχους η Ελλάδα με την υπόθεση Γεωργίου «πυροβολεί τα πόδια της», καθώς με δική της υπαιτιότητα καθυστερεί τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, σε μια περίοδο που η διεθνής αβεβαιότητα διαρκώς αυξάνονται και εγείρονται νέοι κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ (Brexit, δημοψήφισμα στην Ιταλία, επικράτηση αντιευρωπαϊκών κομμάτων, κ.α..).