Αλλάζουν όλα στο εκπαιδευτικό σύστημα και συγκεκριμένα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με το νέο σύστημα που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο.
Τις εξελίξεις επιτάχυναν και οι κραυγαλέα χαμηλές βαθμολογίες επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκρίνεται το μοντέλο τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο με αναμόρφωση των μαθημάτων και θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα πρότυπα του Internacional Baccalaureate που θα αποτελεί και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Στο Γυμνάσιο οι μαθητές-τριες θα λαμβάνουν ευρείες εγκύκλιες γνώσεις ενώ στο διετές Λύκειο θα υπάρξει η εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα.
Η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης με βασικό στόχο να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσει.
«Το σύστημα πρέπει να αλλάξει και ο βαθμός απολυτηρίου θα αποτελεί τον βαθμό με τον οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στις σχολές. Στόχος με τις αλλαγές αυτές είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, και πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του. Γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να ορίσω πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο εισαγωγικό σύστημα», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία κ. Αντώνης Λιάκος είχε παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση που αφορούσε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μέχρι στιγμής κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και αναφέρεται μόνο στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Λυκείου ενώ προ ημερών ο υπουργός Ν. Φίλης χαρακτήρισε «αποτυχημένο» το σημερινό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.