Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, αλλά και η οικονομική πορεία της Ευρώπης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση του ιταλού πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Μαρανέλο.
Ο Ματέο Ρέντσι και η Άγκελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο διμερούς συνόδου στην Ιταλία. Η σύνοδος, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του ιταλού πρωθυπουργού, πραγματοποιείται στο Mαρανέλο, στην έδρα της γνωστής βιομηχανίας αυτοκινήτων Ferrari. Εκτός από τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, αναμένεται να γίνει αναλυτική αναφορά και στην οικονομική πορεία της Ευρώπης. Ως γνωστόν, η Ιταλία ζητά μεγαλύτερη ευελιξία και να ανοίξει μια νέα φάση μετά από πέντε χρόνια λιτότητας.
Κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο μετά τον φονικό σεισμό του Aματρίτσε. Η Ρώμη θέλει να θεωρηθούν όλα τα έξοδα ανοικοδόμησης (και όχι μόνον τα βραχυπρόθεσμα) ως έκτακτες δαπάνες που αφορούν φυσικές καταστροφές. Και να μην υπολογισθούν, κατά συνέπεια, στο ιταλικό έλλειμμα.
Συμπεράσματα Ρέντσι ενόψει της «Συνόδου του Νότου»
Όπως αναφέρουν ιταλικές κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση θα βασισθεί και στα σημεία σύγκλισης, με κύρια αναφορά στην θετική στάση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την πορεία μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ιταλία. Η Άγκελα Μέρκελ τις χαρακτήρισε -και στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο στο νησί του Βεντοτένε- «θεμέλιο λίθο για το μέλλον της χώρας».
Όσο για τον Ματέο Ρέντσι, τα συμπεράσματα της σημερνής αναλυτικής συζήτησης πρέπει να θεωρούνται χρήσιμα και για την «Σύνοδο του Νότου», στην οποία θα πάρει μέρος ο ιταλός πρωθυπουργός στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Η Ιταλία στη φάση αυτή -τονίζουν οι παρατηρητές- ανήκει τόσο στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όσο και στο νέο «διευθυντήριο», με Γαλλία και Γερμανία. Και θα ζητήσει με όσο γίνεται μεγαλύτερη έμφαση να εισακουσθούν οι απόψεις της.
Η κυβέρνηση της Ρώμης, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για την προετοιμασία της μεγάλης ευρωπαϊκής συνάντησης που θα οργανωθεί στην Αιώνια Πόλη τον ερχόμενο Μάρτιο. Θα είναι η επέτειος των εξήντα χρόνων από τις ιδρυτικές συνθήκες της Ένωσης και η ευκαιρία, με βάση τις προθέσεις του ιταλού πρωθυπουργού, για μια νέα, μερική αναθεώρησή τους.