Περιθώριο δέκα ημερών, έως το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, για να κλείσουν οι περισσότερες τουλάχιστον εκκρεμότητες στη λίστα των 15 προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έχει η κυβέρνηση.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, στον απόηχο των συναντήσεων που έγιναν προχθές στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο στο EuroWorkingGroup, υποστήριζε πως καταγράφηκε μικρή πρόοδος, έως τώρα, στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και τόνιζε τη σημασία του να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο, θα ανοίξει στη συνέχεια και πριν το τέλος του χρόνου, τη συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, που αποτελεί κεντρική επιδίωξη για την κυβέρνηση. Πάντως σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμούσε πως οι θέσεις των εταίρων της ευρωζώνης δεν είναι ακόμη σαφείς.
Πρέπει να σημειωθεί πως στο τραπέζι σε αυτή τη φάση, βρίσκεται ο προσδιορισμός του σχεδίου με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, στη βάση της συμφωνίας του Μαίου με τους πιστωτές. Το πακέτο αυτό αποτελεί και για τους Ευρωπαίους κεντρικό άξονα στη διαπραγμάτευση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα του χρέους, και κρίσιμη παράμετρο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία θα συντάξει, δική της, έκθεση βιωσιμότητας εντός του διμήνου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων για το σχέδιο, που θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μέσα στο Σεπτέμβριο, είναι τα μέτρα για τον περιορισμό του επιτοκιακού ρίσκου. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 9 Σεπτεμβρίου, μία μόλις μέρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο Eurogroup, που συνεδριάζει στη Μπρατισλάβα, αναμένεται όμως να συζητηθεί και το ακανθώδες ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, με τη θέση της Επιτροπής και των εταίρων να παραμένει σαφής και σταθερή: Η υπόθεση αυτή δεν βοηθά στη διαπραγμάτευση και δεν φέρνει κανένα σύμμαχο στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν, καλά πληροφορημένοι κύκλοι των Βρυξελλών. Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως η διαδικασία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα κυλήσει ομαλά και πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος θα υπάρχει επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν, αλλά και να δημιουργηθεί μια θετική δυναμική ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε εκκρεμότητα παραμένει ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα, πιθανόν μεταξύ 12 – 16 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου. Στη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα εντάσσονται μεταξύ άλλων, η συμφωνία για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις και μεταφορά στο ταμείο νέας σειράς ΔΕΚΟ, σειρά αλλαγών στον τομέα της ενέργειας, επικύρωση της σύμβασης της συμφωνίας για το Ελληνικό από τη Βουλή.