«Αν η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα πρέπει και να συνεισφέρει κονδύλια στον κοινοτικό προϋπολογισμό». Η άποψη αυτή ανήκει στον Γιούργκεν Χαρντ, βουλευτή του κόμματος της Μέρκελ και ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και η τοποθέτησή του εκτιμάται ότι μειώνει τις πιθανότητες του Λονδίνου για την επίτευξη συμφωνίας «χαμηλού κόστους» με την ΕΕ μετά την απόφαση για Brexit.
Ο γερμανός πολιτικός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νορβηγίας, χώρας που επειδή ακριβώς δεν συμμετέχει στην ΕΕ συμβάλλει στα οικονομικά της προκειμένου να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Τόσο η Μέρκελ όσο και άλλοι αξιωματούχοι του Βερολίνου έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στην πρωθυπουργό Τερίζα Μέι να έχει η Βρετανία μετά το Brexit ειδική μεταχείριση σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η μετανάστευση. «Δεν υπάρχει περίπτωση, για παράδειγμα, το Λονδίνο να διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, αλλά να διατηρήσει όλες τις άλλες ελευθερίες» ανέφερε ο Χαρντ.
Το ενδεχόμενο να χάσει το Λονδίνο την πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνιστά τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή απειλή για τη βρετανική οικονομία και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Οσο για το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης, είναι ζωτικής σημασίας καθώς το Προσφυγικό κυριαρχεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, στην οποία δεν θα συμμετέχει η Βρετανία.
Με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία που απορρίπτουν το ενδεχόμενο αποδοχής προσφύγων στα εδάφη τους με ποσόστωση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την εξεύρεση μόνιμης συμφωνίας.