Σε συνθήκες γενικευμένης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων αλλά και των επιχειρηματικών σχημάτων που έλαβαν μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία καλείται σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί επί των «ασφαλιστικών μέτρων» των τηλεοπτικών σταθμών. «Η επόμενη μέρα του πολέμου» θα είναι πάντως η 30ή Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα κριθεί η συνταγματικότητα της χορήγησης των τεσσάρων αδειών.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας συζητά σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά των ανθυποψηφίων τους, αλλά και κατά της διαδικασίας στο βεβαρημένο πολιτικό και επιχειρηματικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι μετωπικές αντιπαραθέσεις για το τηλεοπτικό πεδίο.
Ενδεικτικό είναι ότι χθες προσέφυγε στη δικαιοσύνη και ο επιχειρηματίας του ομίλου Dimera, Ιβάν Σαββίδης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε όσα του καταλόγισε η ιδιοκτησία του Alpha.
Ειδικότερα, ο κ. Σαββίδης υπέβαλε μήνυση στον Alpha για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμη» και «νομικά αθεμελίωτη» τη μηνυτήρια αναφορά του σταθμού προς την Dimera περί απόπειρας τεχνητής διόγκωσης του τιμήματος. «Ο κ. Σαββίδης κατανοεί την απελπισία των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας Alpha, δεν είναι όμως διατεθειμένος να επιτρέψει τέτοιες αήθεις επιθέσεις στο πρόσωπό του, γι’ αυτό και κατέφυγε στην προστασία της ελληνικής δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του κ. Σαββίδη, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, με ανακοίνωσή του, διαψεύδει τις φήμες περί συνεργασίας, εντός της Ελλάδας, με άλλους μιντιακούς ομίλους ή επιχειρηματίες-επενδυτές. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Alpha εξακολουθεί να πορεύεται αυτόνομος και δυνατός, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Τέλος, υπογραμμίζει ότι για οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον του θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον ίδιο τον σταθμό.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του σταθμού ΣΚΑΪ, διαψεύδοντας τα σενάρια περί συνεργασιών με άλλες τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα κληθεί, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί και επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά βάσει του οποίου διεξήχθη η ηλεκτρονική δημοπρασία για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Στην επικείμενη ετυμηγορία του ΣτΕ αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάνει το σωστό και ότι λειτουργεί με βάση του όσα ορίζουν ο νόμος και το Σύνταγμα.
Ο κ. Κρέτσος απάντησε, όμως, και σε δημοσιεύματα που καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι υιοθέτησε την κοινοτική οδηγία περί κατάργησης του ασυμβίβαστου μεταξύ εργολάβου και καναλάρχη για να ευνοήσει τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ καναλάρχη και κάποιου επιχειρηματία που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις» τόνισε ο κ. Κρέτσος. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο νόμος περί βασικού μετόχου δεν έχει καταργηθεί. «Τόση λάσπη δεν έπεσε ποτέ. Η γελοιότητα στο μεγαλείο της» ανέφερε και έκανε λόγο για απόπειρα «σπίλωσής» του «από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠAΣOΚ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που έστησαν τα προηγούμενα χρόνια».
Ν.Δ.: Στη Βουλή το πόθεν έσχες
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε εν τω μεταξύ νέα επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την αρνητική θέση που εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση των τεσσάρων υπερθεματιστών στη Βουλή (ΣΚΑΪ, ΤΠΚ, Antenna, Alter Ego) προκειμένου να διερευνηθεί το πόθεν έσχες τους. «Η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το πόθεν έσχες των πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι έχουν κάθε λόγο να σιωπούν, να ανησυχούν και να κρύβονται». Το αίτημα της Ν.Δ. θα τεθεί, πάντως, σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.