Μέτωπο των «Τεσσάρων του Βίζεγκραντ» με παρονομαστή την σκληρή στάση στο προσφυγικό προαναγγέλλει ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στη Σύνοδο της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, λέγοντας πως οι τέσσερις χώρες -Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία- θα υποβάλουν κοινό κείμενο ως πρόταση απέναντι στους υπόλοιπους «23».
Η Σύνοδος συγκαλείται καθώς η ΕΕ προσπαθεί να βρει το βηματισμό της μετά το Brexit και με φόντο την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού. Το «μπλοκ» του Βίζεγκραντ υπογραμμίζει το πόσο διχασμένες εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Οι τέσσερις χώρες «ετοιμάζουν κείμενο που θα υποβάλουμε ως κοινή πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε ραδιόφωνο της Βουδαπέστης, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν την Παρασκευή.
«Θα είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία αυτών των τεσσάρων χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ορμπάν.
Ο Όρμπαν ανέφερε επίσης την εκτίμησή του ότι η «μεταναστευτική πίεση» θα επιδεινωθεί ξανά στα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες, με την επιδείνωση του καιρού που θα «κόψει» τις θαλάσσιες διαδρομές προς την ιταλική χερσόνησο.
Η λεγόμενη «ομάδα των τεσσάρων του Βίζεγκραντ» είχε αναβιώσει στη δύσκολη για την ΕΕ συγκυρία του προσφυγικού και κινητήριες δυνάμεις σε αυτήν είναι οι κυβερνήσεις της Βουδαπέστης της Βαρσοβίας. Στόχος είναι η σφυρηλάτηση ενός μπλοκ με ευρύτερη ατζέντα προτεραιοτήτων, σε σημεία της οποίας είναι αισθητό το πρόσημο για «λιγότερη Ευρώπη».
Η σκληρή στάση συγκεκριμένα στο προσφυγικό έχει γίνει σημαία ειδικά στη Βουδαπέστη: Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στήνει στις 2 Οκτωβρίου δημοψήφισμα στο οποίο ουσιαστικά καλεί τους ούγγρους ψηφοφόρους να «επικυρώσουν» την αντίθεση της Ουγγαρίας στο ευρωπαϊκό σχήμα ανακατανομής προσφύγων βάσει ποσοστώσεων.
Το ίδιο το ουγγρικό δημοψήφισμα δείχνει και την πλευρά της εσωτερικής στόχευσης τέτοιων πρωτοβουλιών. Το «όχι» στο σχήμα ποσοστώσεων της Κομισιόν είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσει με ευρεία πλειοψηφία στην κάλπη -μίας θέσης που ούτως ή άλλως υποστηρίζει η κυβέρνηση απέναντι στην ΕΕ- και η δυναμική της εκστρατείας πριν την κάλπη λειτουργεί υπέρ του Ορμπάν, συσπειρώνοντας το εκλογικό σώμα γύρω από το κόμμα του.
Τα ίδια τα κόμματα της ουγγρκής αντιπολίτευσης έχουν περιοριστεί να καλέσουν σε αποχή, ενώ τις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα οι δρόμοι της χώρας έχουν γεμίσει με αφίσες που «ενημερώνουν» τους Ούγγρους ότι «από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης έχει αυξηθεί στην Ευρώπη η παρενόχληση γυναικών» ή ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έγιναν από μετανάστες».