Όλα θα κριθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου θα συνεδριάσει στις 30 Σεπτεμβρίου επί της προσφυγής της ΕΙΤΗΣΕΕ και των σταθμών εθνικής εμβέλειας Mega Channel, ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ, Star Channel και E-TV για να κρίνει εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και ειδικά για την από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η συζήτηση επί της προσφυγής έγινε στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν δε 30 ακόμη δικαστές, μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.
Το πολιτικό περιβάλλον είναι έντονα φορτισμένο. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν προκρίνει ήδη πως ο νόμος θα καταπέσει. Ειδικά η ΝΔ φαίνεται να έχει ταυτιστεί με τις θέσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η συζήτηση θα διεξαχθεί και υπό το φόντο των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ τόνισε: «Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι το ΣτΕ στην προσωρινή του απόφαση έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον. Και τώρα που το δημόσιο συμφέρον έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, θα βγει και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις και η κυβέρνηση θα τις σεβαστεί απολύτως. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είχε δηλώσει: «Αφήστε να δούμε, κατ’ αρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο ΣτΕ». Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Real FΜ, είχε προδικάσει την κρίση των δικαστών, λέγοντας: «Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση θα έρθει και θα επιβεβαιώσει, κατά την άποψή μας, το παράνομο της όλης κατάστασης που υπάρχει σήμερα». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει στο Mega πως είναι «αντισυνταγματική η ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες», προβλέποντας πως στην απόφαση αυτή θα καταλήξουν «το ΣΤΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Θυμίζουμε πως στις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, στην αρχή της διάσκεψης επί της προσφυγής των τηλεοπτικών σταθμών, και ενώ είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο ενημέρωσης περί δήθεν αρνητικής τοποθέτησης της ΕΕ (Έτινγκερ), τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις, αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο».
Τι λέει η κυβέρνηση, τι ελπίζουν Ν.Δ και μιντιακά γκρουπ
Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά πως εάν ο νόμος Παππά καταπέσει στο ΣτΕ ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση. Θα δέχεται καθημερινά συντεταγμένες επιθέσεις από την αντιπολίτευση και τα μιντιακά γκρουπ που τώρα πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια αποδόμησης της μέσω της υπόθεσης Καλογρίτσα και της Τράπεζας Αττικής. Μέσα σε ένα ούτως ή άλλως δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με τους πολίτες στα πρόθυρα της εξουθένωσης από τους φόρους και τις περικοπές και με τους δανειστές να ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα (όπως φάνηκε με την τελευταία έκθεση της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ), η κυβέρνηση δύσκολα θα επιβιώσει. Η Ν.Δ ίσως υποβάλλει πρόταση μομφής και το διεθνές περιβάλλον (ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και διεθνή ΜΜΕ) θα θεωρήσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξεμέτρηση το πολιτικό ζην και θα αρχίσουν να τον αντιμετωπίζουν ως πολιτικό εν αποστρατεία, κάτι παρόμοιο με ότι είχε συμβεί από το φθινόπωρο του 2014 με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός επειδή ακριβώς τα γνωρίζει όλα αυτά είναι έτοιμος να αναλάβει εκείνος πρωτοβουλίες και να καταγγείλει το σχέδιο υπονόμευσής του από τα συστήματα διαπλοκής. Ένα στοιχείο αυτού του σχεδίου, θα ισχυριστεί το Μέγαρο Μαξίμου, είναι και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος που θα επηρεάσει τους δικαστές του ΣτΕ επί μιας υποθέσεως που, ωστόσο, διαθέτει αρκετά νομικά αμφισβητούμενα σημεία.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως δεν μπορεί να υποχωρήσει. Ούτε, φυσικά, μπορεί να “κάψει” πολιτικά το Νίκο Παππά, όπως θεωρούν ότι θα συμβεί κάποιοι στη Ν.Δ, επειδή είναι ο ίδιος απόλυτα ταυτισμένος με την ανατροπή των συσχετισμών στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την άρση του καθεστώτος ανομίας. Οι πληροφορίες του anatropinews.gr θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα αρκετά αισιόδοξο για την τελική απόφαση του ΣτΕ -η οποία μπορεί να έχει και κάποια “σολομώντεια” έκφραση που δεν θα ακυρώνει τον διαγωνισμό-, όμως επ΄ ουδενί δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να υποχωρήσει.
Ως υποχώρηση εκλαμβάνεται ακόμα και η αποδοχή των καταγγελιών περί σχέσης με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ή η αξιοποίηση της Τρ. Αττικής. Γι αυτό και το Μαξίμου είναι διατεθειμένο όχι μόνο να αποκαλύψει τις “περίεργες” σχέσεις της Ν.Δ με τις διοικήσεις της τράπεζας αλλά και επιχειρηματιών φίλα προσκείμενων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η “γραμμή” στην κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή “ή ταν ή επί τας”, κάτι που σημαίνει πως εάν υπάρξει ανατροπή του κλίματος με μια απόφαση που θα ακυρώνει τον διαγωνισμό ουδείς μπορεί να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Με πληροφορίες από το typologies.gr