Στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως εν δυνάμει πρωθυπουργού επενδύουν στη ΝΔ και ταυτόχρονα επιχειρούν να την εμπεδώσουν στην κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις πάνω στο «κεκτημένο» της φετινής του εμφάνισης στη ΔΕΘ και του αέρα που δίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι έρευνες της κοινής γνώμης.
Το ιδιαίτερο στοιχείο της τακτικής της ΝΔ σ’ αυτή τη φάση πάντως είναι ότι τα θέματα της οικονομίας φαίνεται να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, αν και από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα ζητήματα αυτά έχουν καλυφθεί με την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ στη ΔΕΘ. Πάντως τα τρία μέτωπα που κυριαρχούν στην αντιπολιτευτική δουλειά της Πειραιώς αυτές τις ημέρες είναι οι τηλεοπτικές άδειες, το προσφυγικό και η παιδεία. Μάλιστα για τα δύο τελευταία υπήρξαν και προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη.
Κυρίαρχο στοιχείο στην κριτική της ΝΔ είναι αφενός να μετατρέψουν σε αχίλλειο πτέρνα το μέχρι πρότινος δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα που ήταν τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής (διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, τράπεζα Αττικής), αφετέρου να καταδείξουν την ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων από πλευράς Μαξίμου (προσφυγικό) και σ’ αυτό το πλαίσιο να δώσουν το στίγμα των ιδεολογικοπολιτικών διαφορών πάνω στο δίπολο «μεταρρύθμιση-ιδεοληψία» (παιδεία).
Σ’ αυτή την κατεύθυνση πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την παιδεία την Τετάρτη, με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να προϊδεάζουν για μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία από πλευράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κριτική της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερο το χαρακτήρα να τον εκθέτει σε σχέση με παλιότερες θέσεις του κυβερνώντος κόμματος, όπως πχ η ψήφιση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, αλλά και το πέρασμα στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων μιας σειράς πρώην ΔΕΚΟ, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί στο κλείσιμο της προηγούμενης αξιολόγησης.