Κουβέλης, Ξενογιανακοπούλου και άλλοι στον σχεδιασμό…
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης για την συμπόρευση της Αριστεράς με τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης κάθονταν ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πολλοί πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Διόλου τυχαίο.
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον δεν συντρέξουν απρόοπτες εξελίξεις σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες (ΣτΕ) να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό δίνοντας το στίγμα προσέγγισης του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, κάτι που έχει ήδη κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη σύγκλιση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ για απουσία από τις πρωτοβουλίες διαλόγου. Κι αυτό διότι στο Μαξίμου πιστεύουν πως ο μεν Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη συνταχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -ακόμα και για εκλογική σύμπραξη με συμμετοχή βουλευτών του Ποταμιού και του ιδίου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.-, η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπό την πίεση του “Σημιτικού” μπλοκ και ιδιαίτερα του Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται πως προτιμά την αυτονομία και τον ρόλο του μετεκλογικού μπαλαντέρ ως προς την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται έτοιμος να προτείνει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του Φώτη Κουβέλη (με τον οποίο έχει εδώ και καιρό τακτική επικοινωνία), πιθανώς σε ένα ρόλο υπερσυντονιστή θεσμικών υπουργείων, ίσως και από τη θέση του υπερυπουργού Εσωτερικών (αν και έχει δεχθεί εισήγηση να τοποθετήσει τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σε ρόλο αντιπροέδρου). Σε θέσεις υφυπουργών ενδέχεται να τοποθετηθούν και άλλα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.
Στη νέα κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που διακριτικά τοποθετείται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ ακούγονται κι άλλα στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου 2009-2011).
Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει ακόμα να ανοίξει τα χαρτιά του για να μην επηρεαστούν οι συσχετισμοί ενόψει συνεδρίου, όμως έχει λάβει τις αποφάσεις του. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού είναι πολύ πιθανό να ¨θυσιαστούν” στελέχη που έχουν προκαλέσει τριβές με την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο πως σε πρόσφατες δηλώσεις του κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς του Νίκου Φίλη ως προς το θέμα της Εκκλησίας και των Θρησκευτικών, αν και ο υπουργός Παιδείας είναι σχεδόν βέβαιο πως μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλη θέση αφού διατηρεί πάντοτε καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και θεωρείται στέλεχος που δεν διστάζει “να βάλει τα χέρια του στη φωτιά”.
Ένα μέτωπο που πρέπει να διευθετηθεί είναι κι αυτό της αντιπαράθεσης υπουργών με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος παρότι κρατά διακριτική στάση είναι δυσαρεστημένος γιατί ενώ εφαρμόζει την κεντρική κυβερνητική πολιτική και τη συμφωνία με τους δανειστές γίνεται συχνά “σάκος του μποξ” – αναφερόμενος στις επιθετικές δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του Χρήστου Σπίρτζη.
Αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν. Εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητήσει να μετακινηθεί με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, ίσως αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη -με παράλληλη μετακίνηση του τελευταίου σε άλλο υπουργείο- και αναβάθμιση σε ρόλο υπουργού Οικονομικών του Γιώργου Χουλιαράκη που θεωρείται επιτυχημένος και διατηρεί καλό κώδικα επικοινωνίας με τους Θεσμούς. Αμετακίνητος εμφανίζεται ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Το σήμα του Τσίπρα
«Το Συνέδριο του ΣΥΡIΖΑ πρέπει να είναι ευκαιρία να ξεκινήσει ο αναγκαίος διάλογος και να διευρυνθεί. Ξέρω ότι σε αυτό το διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας που έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του Κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα: «γνωρίζω ωστόσο, όπως και όλοι μας, ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις, οι πολιτικές κινήσεις οι προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελα να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς ιδιοτέλειες και να καταθέσουν την άποψή τους και να προσφέρουν στην μεγάλη αυτή η προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας».
Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προσωπικότητες για την προσπάθεια μας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της με την κοινωνία όρθια και προστατευμένη». «Από αυτό το κοινό αγώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περισσεύει κάνεις και καμία», υπογράμμισε.
Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ιστορική καμπή στην οποία διεξάγεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς α) η Ευρώπη διέρχεται τριπλής κρίσης και β) η Αριστερά έχει κλείσει ένα χρόνο στην διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό συνέδεσε την πορεία της Ε.Ε. με τις εξελίξεις στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για την αλλαγή του τοπίου και την άρση του αδιεξόδου.