Από το φθινόπωρο του 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (αφού είχε πραγματοποιήσει πολιτική στροφή με τον ανασχηματισμό τύπου “λαϊκής Δεξιάς”, μετά την ήττα στις ευρωεκλογές του Μαϊου) επιχειρούσε να πείσει για το success story και την έξοδο από το μνημόνιο με την περιθωριοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αθήνα βρίσκει μπροστά της την απαίτηση των Γερμανών να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δύο χρόνια και δύο εκλογικές αναμετρήσεις μετά η προσπάθεια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα πια βρίσκεται ακόμα εγκλωβισμένη στον λαβύρινθο της εμμονικής στάσης του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αλλά, πλέον, και στον πολιτικό κύκλο των εσωτερικών γερμανικών εξελίξεων.
Η κυβέρνηση του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών έλαβε τη συναίνεση της Γερμανικής Βουλής για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα είναι “εντός προγράμματος”. Το ίδιο συνέβη και με άλλα κοινοβούλια χωρών του γερμανικού “αστερισμού”.
Όμως, το Ταμείο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, η σοβαρότερη, ίσως, των οποίων είναι η άμεση ενεργοποίηση σχεδίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στο σημείο αυτό, άλλωστε, συμπίπτουν οι στρατηγικές της Ουάσιγκτον και της Αθήνας.
Σε ένα χρόνο από σήμερα, ωστόσο, η Γερμανία θα βρεθεί στις κρισιμότερες κάλπες της σύγχρονης ιστορίας της. Η ραγδαία πτώση των ποσοστών του CDU, η κατακρήμνιση της δημοτικότητας της Άγκελα Μέρκελ, οι πιέσεις για το προσφυγικό και η εκρηκτική άνοδος του ξενοφοβικού AfD αναγκάζουν τον “σκληρό” Σόϊμπλε να αναπροσαρμόσει την τακτική του. “Καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος”, λέει, μία αναφορά που απευθύνεται στα ώτα εκείνων που επί χρόνια έχουν χειραγωγηθεί -από τον ίδιο τον Γερμανό υπ. Οικονομικών- πως αφενός δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφετέρου πως “οι Γερμανοί δεν θα δώσουν από την τσέπη τους ούτε ένα ευρώ στους Έλληνες”.
Υπάρχουν, όμως, πια πρόσθετοι λόγοι που οδηγούν τον Σόϊμπλε να κρατά αποστάσεις ακόμα και από την μίνιμουμ λύση για το χρέος που είχε αποφασίσει το Eurogroup του 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η κρίση χρέους δεν είναι πια -αν και ουδέποτε ήταν- ελληνικό πρόβλημα.
Μεγαλύτερες ή ισοδύναμες με την Ελλάδα χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, ακόμα και η Γαλλία) αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Το χρέος είναι πια μια ευρωπαϊκή υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα η Ευρωζώνη ταλανίζεται από ένα υπόκωφο αλλά θηριωδών διαστάσεων πρόβλημα που αφορά τις τράπεζες. Στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι απέφυγε προσώρας το bail-in αλλά η κατακρήμνιση της Deutsche Bank (με αφορμή το πρόστιμο των 13 ή 5,4 δις που απειλούν να της επιβάλλουν οι ΗΠΑ για την τραπεζική “κομπίνα” με τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων) δημιουργεί νέες συνθήκες.
Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, αναγκάζοντας ολόκληρη την Ευρώπη αλλά, εν προκειμένω το ελληνικό πρόγραμμα, να υποταχθούν στον εσωτερικό πολιτικό κύκλο της Γερμανίας (κάτι που παλαιότερα κατηγορούσαν ότι συνέβαινε στην Ελλάδα).
Γερμανικό βέτο
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει η i-efimerida.gr, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να ανοίξει το θέμα του χρέους στο προηγούμενο Euroworking Group αλλά η προσπάθεια στέφθηκε από αποτυχία, καθώς ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε απάντησε ότι τέτοιου είδους συζήτηση δεν προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαίου πριν από την ολοκλήρωση του Προγράμματος- ήτοι πριν από το 2018- και σε κάθε περίπτωση όχι χωρίς να κριθεί αναγκαίο (if needed) να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα. «Για να γίνει τέτοια συζήτηση, θα πρέπει να αλλάξει η απόφαση του Eurogroup», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Θα διακινδυνεύσει ο Σόϊμπλε μια άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα; Και πως θα δικαιολογήσει κάτι τέτοιο στην εσωτερική πολιτική σκηνή; Ο Γερμανός υπουργός ίσως σκέπτεται, πλέον, πως μία υπαναχώρησή του ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου είναι μικρότερο, πλέον, πρόβλημα από όλα τα άλλα που ως μαύρα σύννεφα σκεπάζουν τον ουρανό του Βερολίνου.
Οι χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Bloomberg, περί αποχής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ως τις γερμανικές εκλογές του επόμενου Φθινοπώρου, δεν προκαλούν έκπληξη, ούτε μπορούν να θεωρηθούν ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς στην πραγματικότητα στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό να δουλεύουν πάνω στο σενάριο της αποχώρησης ή της μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου. «Θα προχωρήσουμε έτσι κι αλλιώς» αναφέρουν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει δυσκολία παρακολούθησης των υπολογισμών που κάνουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου ειδικά στο θέμα του Χρέους, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις χαώδεις διαφορές στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης, το ύψος των επιτοκίων και τα προσδοκώμενα πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου.
‘Ομως, για την Αθήνα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι η ζητούμενη “μεγάλη αφετηρία”. Πάνω σε αυτά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να οικοδομήσει πολιτικά το αφήγημα περί εξόδου από την κρίση, αναμφισβήτητα κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα προς διεθνείς επενδυτές και θα διευκόλυνε την αναζήτηση ελεγχόμενου δανεισμού από τις αγορές μέσα στο 2017.
Στα 74 του ο Σόϊμπλε- αλλά όχι μόνο αυτός- αποφασίζει να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο το ελληνικό πρόγραμμα (το οποίο άπαντες έχουν ομολογήσει πως εικονικά μόνο “βγαίνει” αλλά, επί της ουσίας, οδηγεί σε μία άνευ προηγουμένου φορολογική εξόντωση τον ελληνικό πληθυσμό) αλλά τις ισορροπίες σε μια Ευρώπη που αποσταθεροποιείται σε πολλά επίπεδα.
Ο πολιτικός από τη Βάδη- Βυρτεμβέργη δεν κρύβει ούτε καν τις φιλοδοξίες του να περάσει ακόμα και το κατώφλι της Καγκελαρίας, ωστόσο αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά στον “μοιραίο άνθρωπο”…
Τι αναφέρει το Bloomberg
Ισχυρό σοκ προκαλεί δημοσίευμα του Bloomberg που φιλοξενεί δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο το ΔΝΤ «μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές», δηλαδή πριν τον Σεπτέμβριο του 2017.
Και όχι μόνο αυτό αλλά ο ίδιος αξιωματούχος, χαρακτήρισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα φέτος.
Τούτο σημαίνει ότι το ΔΝΤ κατανόησε το μήνυμα του Βερολίνου ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενα χρέος το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο– όπως επανέλαβε και πριν λίγες ημέρες στην έκθεση-φωτιά που άφησε πίσω της η Ντέλια Βελκουλέσκου, αποχωρώντας από την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή. Το Ταμείο επιμένει, αλλά βλέπει ότι επιμένει και το Βερολίνο καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν λίγες ημέρες δήλωνε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018. Ως εκ τούτου όλα «παγώνουν».
Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό πρόγραμμα και την πιθανότητα εκτροχιασμού του. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη δυσχεραίνει πολιτικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία, διά στόματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αισιοδοξούσε πως το θέμα του χρέους θα λυθεί ως το τέλος του 2016.
Πάντως, ο ίδιος, ανώνυμος, αξιωματούχος υποστηρίζει στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος επίσης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Εάν ωστόσο ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση, την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τύποις η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά 17 Οκτωβρίου και το «καλό σενάριο» θέλει να έχουν τελειώσει όλα – και η αξιολόγηση και οι αποφάσεις για το χρέος – μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν καθησυχαστικά ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως όλα θα κινηθούν με τον ορθό τρόπο.
Από το http://fortuno.gr/index.php/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-business/item/1211-bloomberg-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1