Πέντε σενάρια για το μέλλον της Deutsche Bank παρουσιάζουν σήμερα οι Financial Times:
α) Ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός: Η επίτευξη συμβιβασμού με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η ύψιστη προτεραιότητα για τον Τζον Κράιαν, τον Βρετανό διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, που κατηγορείται για πώληση με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων. Αν η τράπεζα καταλήξει σε συμβιβασμό κοντά στον στόχο της, δηλαδή 3-5 δισ. δολαρίων και ολοκληρώσει την πώληση του μεριδίου 4% της στην κινεζική Huaxia Bank, αυτό θα έδινε τέλος σε πολλές ανησυχίες για την κεφαλαιακή της κατάσταση. Αυτό θα προκαλούσε ανάκαμψη της μετοχής της, που έχει πέσει σε χαμηλό 30ετίας.
β) «Αραιωμένη» αύξηση κεφαλαίου: Και πριν το πρόστιμο των 14 δισ. η Deutsche Bank αναμενόταν ότι θα έπρεπε να προβεί σε άντληση κεφαλαίου, μάλλον μέσω διάθεσης δικαιωμάτων. Η τράπεζα έχει αφήσει στην άκρη 5,5 δισ. δολάρια για το κόστος νομικών αναμετρήσεων, ωστόσο κάθε 1 δισ. επιπλέον θα έριχνε τον CET1 (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας) κατά 0,25%. Ακόμη, δεδομένου του ότι η τιμή της μετοχής της υποδιπλασιάστηκε μέσα στο τελευταίο έτος, σε επίπεδο 70% κάτω από τη λογιστική αξία, μια έκδοση μετοχών θα επέφερε «αραίωση»της αξίας των μετοχών, ενώ θα δυσκόλευε την επίτευξη απόδοσης ίδιων κεφαλαίων πάνω από το κόστος του κεφαλαίου. Ο Κιάν Αμποχουσεΐν, αναλυτής της JP Morgan, έχει υπολογίσει πως έκδοση δικαιωμάτων με έκπτωση 25% θα απέφερε κεφάλαια μέχρι 5,6 δισ. δολαρίων, προσθέτοντας κάτω από 1,4% στη βαθμολογία CET1- όχι επαρκές για να επιτευχθεί ο στόχος, ειδικά μετά από ένα μεγάλο πρόστιμο. Ακόμη, τίθεται ερώτημα κατά πόσον οι επενδυτές θα ήταν έτοιμοι να συνεισφέρουν με περισσότερα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν έναν συμβιβασμό, χωρίς να είναι γνωστό πώς η τράπεζα θα ανακτήσει την κερδοφορία της.
γ) Περαιτέρω πωλήσεις assets: Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίσει να απαιτεί πάνω από 5 δισ. (ο συμβιβασμός που η τράπεζα φαίνεται πρόθυμη να δεχτεί), θα έπρεπε να εξεταστούν άλλες επιλογές, όπως οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα σχέδια του Κράιαν περιλαμβανόταν η πώληση της Postbank, κάτι που εγκαταλείφθηκε ως επιλογή λόγω έλλειψης αγοραστών. Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η Deutsche Bank θα μπορούσε να ωφεληθεί από φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για να αντέξει μέχρι να ετοιμαστούν οι πωλήσεις assets. Ασκούνται πιέσεις από hedge funds για πώληση του τμήματος asset management, που θεωρείται πως αξίζει 8 δισ.- ωστόσο ο Κράιαν έχει διαψεύσει τις φημολογίες ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πλέον επιλογή.
δ) Κρίση πελατών και εμπιστοσύνης: Κάποια hedge funds αποσύρουν εγγυήσεις για συναλλαγές παραγώγων από τη Deutsche Bank, εντείνοντας τους φόβους για «bank run» από τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. Αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μπορούσαννα επηρεαστούν και άλλοι πελάτες, όπως μεγάλοι asset managers, ώστε να αρχίσουν να μειώνουν την έκθεσή τους, επιφέροντας στη συνέχεια υποβάθμιση και ξεκινώντας «ντόμινο», με περισσότερες αποχωρήσεις πελατών. Ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να παρέμβουν για να δώσουν εντολή στην τράπεζα να διαγράψει το μεγαλύτερο από το χαμηλής εξασφάλισης χρέος της και να μετατρέψει σε μετοχές άλλα, μη ασφαλή δάνεια. Ωστόσο αυτό θα προκαλούσε κύματα απωλειών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ε) Παρέμβαση της κυβέρνησης: Μπροστά στην κρίση, η κυβέρνηση Μέρκελ παρεμβαίνει και βοηθά σε ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η καγκελάριος θα ήταν μάλλον απίθανο να κάνει κάτι τέτοιο, έναν χρόνο πριν τις εκλογές και δεχόμενη ήδη πιέσεις λόγω μεταναστευτικού. Επίσης, υπάρχουν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για διάσωση τραπεζών. Προσπάθειες παράκαμψής τους θα προκαλούσαν διαμαρτυρίες από χώρες όπως η Ιταλία, στις οποίες δεν έχει επιτραπεί να διασώσουν τις δικές τους τράπεζες. Ωστόσο, μία πιθανότητα είναι η κυβέρνηση να ενορχηστρώσει μια συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank, όπου το Βερολίνο έχει ήδη ένα ποσοστό μειοψηφίας. Αυτό θα επέτρεπε θεωρητικά στην κυβέρνηση να στηρίξει την Deutsche Bank χωρίς να θεωρηθεί επίσημα κρατική βοήθεια.
Πηγή μετάφρασης: thehuffingtonpsot.gr