Υλικά
- 1,5 κιλό κόκορας κομμένος στα 10-12 ή κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
- 750 ml κόκκινο κρασί
- αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος (3-4 κ.σ.)
- 2 κρεμμύδια κομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 300 γρ.μπέικον σε κύβους
- 500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά μικρά ολόκληρα
- 300 ml νερό και 2 κύβους κοτόπουλο
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- λίγο βούτυρο προαιρετικά
Εκτέλεση
- Μαρινάρουμε τον κόκορα για 24 ώρες στο κρασί.
- Αφαιρούμε το κρέας από την μαρινάδα που την κρατάμε στο πλάι. Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόδαδο.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις μεριές.
- Δεν βιαζόμαστε. Σοτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος γιατί θέλουμε να κάνουν μια ωραία κρούστα. Αφαιρούμε και κρατάμε στο πλάι και
- Σε μια κατσαρόλα που την έχουμε βάλει σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σε αυτό σοτάρουμε το μπέικον, έπειτα το κρεμμύδι, έπειτα το σκόρδο και αφού σοταριστούν καλά προσθέτουμε το κρασί.
- Το κρασί θα αφρίσει αρκετά όταν το ρίξουμε μέσα οπότε το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αν χρειαστεί αφαιρούμε λίγο από τον αφρό με με τρυπητή κουτάλα.
- Έπειτα προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα, τους κύβους κοτόπουλου και το νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
- Στα 20 λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου.
- Στα 40 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο.
- Τέλος στα 60 λεπτά αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και σε περίπτωση που χρειάζεται να δέσει η σάλτσα περισσότερο τη βράζουμε για λίγο ακόμη μόνη της.
- όταν η σάλτσα πήξει αρκετά, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αφήνουμε να δέσει.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλο και το αφήνουμε μέσα να τραβήξει ακόμα περισσότερη νοστιμιά από τη σάλτσα.
- Τέλος αν θέλουμε σερβίρουμε με μακαρόνια.
Πηγή:akispetretzikis.com