Πλανητάρχης. Ο άνθρωπος που έχει δύναμη και επιρροή όσο κανένας άλλος ηγέτης του κόσμου. Πρέπει να είναι σοβαρός, μορφωμένος και έξυπνος. Όμως ήταν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έξυπνοι; Ή τουλάχιστον ήταν όλοι το ίδιο έξυπνοι;
Μία μελέτη που διεξήχθη το 2006 επιχείρησε να ρίξει «φως» σε αυτό το πολύπλοκο ερώτημα.
Ο καθηγητής Dean Simonton μελέτησε τις βιογραφίες των προέδρων, τις ομιλίες τους και τα γραπτά τους προκειμένου να μετρήσει το IQ τους και να καταλήξει σε έναν κατάλογο με τους 25 λιγότερο έξυπνους Αμερικανούς προέδρους.
Ας δούμε λοιπόν τη λίστα με τους 25 λιγότερο ευφυείς Αμερικανούς προέδρους
25 – Rutherford B. Hayes
IQ: 133.9
Ο 19ος πρόεδρος των ΗΠΑ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.
Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, πολέμησε με τους Βόρειους και έφτασε έως τον βαθμό του στρατηγού. Το 1864 και 1866 εξελέγη μέλος του Κογκρέσου και το 1868 διορίστηκε κυβερνήτης της Πολιτείας του Οχάιο. Το 1875 επανεξελέγη κυβερνήτης της ίδιας Πολιτείας και το 1877 εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ως υποψήφιος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Στη διάρκεια της προεδρίας του ασχολήθηκε με την αποκατάσταση των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει ο εμφύλιος πόλεμος, την ειρήνευση στις νότιες Πολιτείες. Ωστόσο χαρακτηρίστηκε ως ένας «αδύναμος» ηγέτης, χωρίς όραμα για μεταρρυθμίσεις
24 – Martin Van Buren
IQ: 133.4
Διετέλεσε Πρόεδρος από τις 4 Μαρτίου 1837 έως τις 4 Μαρτίου 1841. Πριν την προεδρία, ήταν ο 8ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1833–1837) και ο 10ος Υπουργός Εξωτερικών (1829–1831).
Η κυβέρνησή του χαρακτηρίστηκε από την οικονομική δυσπραγία της εποχής, το κραχ του 1837. Κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους για την οικονομική κρίση και έχασε τις προεδρικές εκλογές μετά από τέσσερα χρόνια από τον Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον.
23 – George Washington
IQ: 132.5
Ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Προήδρευσε της συνέλευσης που συνέταξε το Σύνταγμα, το οποίο αντικατέστησε τα άρθρα της Συνομοσπονδίας και καθόρισε τη θέση του Προέδρου.
Ο Washington δεν ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν με την επιδεινούμενη κατάσταση στις σχέσεις των αμερικανών αποίκων με την Αγγλία. Ως ένα σημείο δεν τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα αυτά τα ζητήματα. Πιστός υπήκοος του βασιλιά της Αγγλίας, αρχικά ήταν αντίθετος με την ιδέα της ανεξαρτησίας των αποικιών. Όταν όμως τα σύννεφα πύκνωσαν, άρχισε να δραστηριοποιείται στους ηγετικούς κύκλους των αποίκων και να διακρίνεται για την τόλμη, την αποφασιστικότητα αλλά και τη σύνεσή του. Έτσι, όταν οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε επανάσταση, οι αντιπρόσωποι των αποίκων, το 1775, εξέλεξαν τον Ουάσιγκτον αρχιστράτηγο των δυνάμεων όλων των επαναστατημένων αποικιών.
22 – Benjamin Harrison
IQ: 130
Ο Harrison πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν δικηγόρος στην Ινδιανάπολη. Ήταν ο μόνος πρόεδρος που ήταν εγγονός προηγούμενου προέδρου. Επίσης ήταν ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, που χρησιμοποίησε ηλεκτρισμό στον Λευκό Οίκο.
Ο Harrison ήταν ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που είχε προϋπολογισμό ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κυβέρνηση της χώρας. Ο κόσμος γενικά τον κατέκρινε για αυτό.
21 – Dwight D. Eisenhower
IQ: 131.9
Γεννήθηκε στο Ντένισον του Τέξας και είχε γερμανική καταγωγή. Το 1911 κατατάχθηκε στον στρατό και το 1915 αποφοίτησε από την στρατιωτική ακαδημία. Το 1952 έθεσε υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών και κέρδισε άνετα τις εκλογές.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η μεσανατολική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Eisenhower στόχευε να μετριάσει τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων, έτσι ώστε να διασφαλίσει την περιοχή για τη Δύση και να την κρατήσει μακριά από τη σοβιετική επιρροή. Η αποτυχία αυτής της πολιτικής «γέννησε» το Δόγμα Αϊζενχάουερ το 1957, που διαμόρφωσε τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
20 – Richard Nixon
IQ: 131
Είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός που έχει εκλεγεί ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος σε δύο διαφορετικές περιόδους, αλλά και ο μόνος Πρόεδρος που παραιτήθηκε από τη θέση του. Η παραίτησή του ήρθε ως συνέχεια του σκανδάλου Watergate σε μια απόπειρα να αποφύγει την καθαίρεσή του από το αξίωμα του Προέδρου. Η θητεία του συνδέθηκε τόσο με την κλιμάκωση του πολέμου στο Βιετνάμ, όσο και με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από εκεί το 1973.
19 – Grover Cleveland
IQ: 130.9
Ο Cleveland είναι ο μόνος πρόεδρος που υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες (1885–1889 και 1893–1897)
Πήρε ισχυρές θέσεις και δέχθηκε οξεία κριτική. Η παρέμβασή του στην Απεργία του Πούλμαν του 1894 για να κρατήσει τους σιδηροδρόμους σε κίνηση εξόργισε τα εργατικά συνδικάτα πανεθνικά και το τμήμα του κόμματος στο Ιλινόι, η υποστήριξή του προς τον κανόνα χρυσού και η αντίθεση του στην πολιτική του Ελεύθερου Αργύρου αποξένωσαν την αγροτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Επιπλέον, οι επικριτές του παραπονούνταν ότι είχε περιορισμένη φαντασία και φαινόταν να έχει συντριβεί από τις οικονομικές καταστροφές του έθνους – τις υφέσεις και τις απεργίες – κατά τη δεύτερη θητεία του.
Ο βιογράφος Άλλαν Νέβινς έγραψε: «Στον Grover Cleveland η μεγαλοσύνη βρίσκεται στις τυπικές παρά στις ασυνήθιστες αξίες. Δεν είχε χαρίσματα τα οποία δεν διέθεταν άλλοι άνθρωποι. Είχε ειλικρίνεια, κουράγιο, σταθερότητα, ανεξαρτησία, και κοινή λογική. Αλλά τα κατείχε σε ένα βαθμό που άλλοι δεν τα κατέχουν».
18 – James K. Polk
IQ: 130.2
Ο 11ος πρόεδρος των ΗΠΑ, προήδρευσε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Μεξικό. Είχε δηλώσει ότι θα υπηρετήσει για μία μόνο θητεία και πράγματι δεν έθεσε υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πέθανε από χολέρα τρεις μήνες μετά τη λήξη της θητείας του.
Οι μελετητές τον κατατάσσουν στη λίστα με τους καλύτερους Προέδρους της Αμερικής για την ικανότητά του να καθορίσει τους στόχους του και να τους επιτύχει όλους.
17 – William McKinley
IQ: 130.2
Πριν εκλεγεί πρόεδρος ήταν δικηγόρος. Δυστυχώς, μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη της θητείας του, δολοφονήθηκε.
Στη διάρκεια της προεδρίας του έστειλε στην Κίνα, εκστρατευτικό σώμα 2.000 ανδρών για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους στην εξέγερση των μπόξερ και παρενέβη δύο φορές στη Νικαράγουα για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ. Υποστήριξε την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά, την ενδυνάμωση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, και επέβαλλε περιορισμούς σχετικά με την αποδοχή των αναλφάβητων μεταναστών στη χώρα.
16 – George H.W. Bush
IQ: 130.1
Ο Τζορτζ Μπους ήταν Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επί Προεδρίας Ρίγκαν και κατόπιν έγινε ο 41ος Πρόεδρος της χώρας. Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1924 σε μια μικρή πόλη της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης.
Δεν κατατάσσεται μεταξύ των μεγάλων προέδρων. Το 1990 αύξησε τους φόρους παρά την περιβόητη προεκλογική δέσμευσή του «διαβάστε τα χείλη μου: όχι άλλοι φόροι». Μάστορας της προσωπικής διπλωματίας, κινητοποίησε τη διεθνή κοινότητα κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, αλλά αρνήθηκε να τον ανατρέψει προχωρώντας νικηφόρος στη Βαγδάτη, όπως έπραξε, 12 χρόνια αργότερα ο γιος του, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Συνετός, δεν εξέφρασε δημόσια αγαλλίαση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, ενώ αποφεύγοντας να προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς στη Σοβιετική Ένωση, συνέβαλε στην ειρηνική διάλυση του σοβιετικού μπλοκ δύο χρόνια αργότερα, στηρίζοντας τον Γκορμπατσόφ.
15 – Ronald Reagan
IQ: 130
Την εποχή του Reagan η αμερικανική οικονομία γνώρισε τη χειρότερη στασιμότητα των τελευταίων δεκαετιών. Η αξία των μισθών είχε καταβαραθρωθεί και η φτώχεια είχε αυξηθεί κατά 20%. Το Νοέμβριο του 1986 δημόσια αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του πουλούσε παράνομα όπλα στο Ιράν για να χρηματοδοτήσει τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα. Μια βδομάδα αργότερα είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω τη δήλωσή του αλλά αρνήθηκε ότι όλα αυτά είχαν σχέση με τους Αμερικανούς ομήρους στην Τεχεράνη. Την επόμενη χρονιά παραδέχθηκε ότι υπήρχε σχέδιο «όπλα για να πάρουμε πίσω τους ομήρους», αλλά αρνήθηκε πως το γνώριζε…
Ήταν επίσης γνωστός για τις γκάφες του. Όπως εκείνη η περίφημη φράση «να βομβαρδίσουμε τώρα τη Σοβιετική Ένωση», που ακούστηκε από το ραδιόφωνο. Την είχε ξεστομίσει επειδή νόμιζε ότι το μικρόφωνο ήταν κλειστό.
14- Herbert Hoover
IQ: 129.78
Ο 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ γεννήθηκε στο Ουέστ Μπράντς της Αϊόβα. Ήταν αρχικώς επαγγελματίας μεταλλειολόγος μηχανικός και συγγραφέας.
Όταν επήλθε το Κραχ της Wall Street το 1929, λιγότερο από οχτώ μήνες από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, προσπάθησε να καταπολεμήσει την επερχόμενη Μεγάλη Ύφεση με εθελοντές, δημόσια έργα όπως το Φράγμα Χούβερ, αύξηση του φόρου στο ανώτερο κλιμάκιο από το 25% στο 63% και αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν παρήγαγαν οικονομική ανάκαμψη κατά τη θητεία του, αλλά λειτούργησαν ως το υπόβαθρο για διάφορες πολιτικές.
13 – Lyndon B. Johnson
IQ: 127.83
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική δίδασκε σε σχολεία φτωχών περιοχών. Απέδειξε ότι ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που γνώριζαν πώς να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία, έστω και αν αυτό είναι αμφιλεγόμενο: ο αγώνας του κατά του ρατσισμού στον αμερικανικό Νότο αλλά και η άμεση καταστροφική, εμπλοκή των ΗΠΑ στην τραγωδία του Βιετνάμ σφράγισαν την προεδρική του θητεία.
12 – Harry Truman
IQ: 127.55
Ο Truman κατάφερε να μπει στον Λευκό Οίκο με τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία των ΗΠΑ. Ανήμερα των 61ων γενεθλίων του, στις 8 Μαΐου του 1945, βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν η μέρα γνωστή ως V-E Day (Victory in Europe Day), δηλαδή η «Μέρα της νίκης στην Ευρώπη». Ο αγώνας για την Αμερική, βέβαια, κρατούσε ακόμα, καθώς οι Ιάπωνες πολεμούσαν σκληρά σε κάθε μέτωπο. Η νίκη ήταν βέβαιη, αλλά ο Τρούμαν πήρε την ολέθρια απόφαση.
Δύο πυρηνικές βόμβες εκτοξεύτηκαν και ισοπέδωσαν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα. Ο άνθρωπος που «έκανε καριέρα», μαχόμενος το Εθνικό Πρόγραμμα Άμυνας, ήταν αυτός που είπε «ναι» στο πιο καταστρεπτικό σχέδιό του. Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις, που προκάλεσε παγκοσμίως η απόφασή του, ο ίδιος ο Truman υποστήριζε την επιλογή που έκανε, μέχρι το τέλος της ζωής του. Πίστευε ότι με αυτό που έκανε, έσωσε εκατομμύρια ζωές…
11 – Calvin Coolidge
IQ: 127.1
Η τελική εκτίμηση της προεδρίας του διχάζει. Κάποιοι τον επαινούν για τα προγράμματά του για μείωση του μεγέθους του κράτους και κάποιοι τον επικρίνουν καθώς πιστεύουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη ρύθμιση και τον έλεγχο της οικονομίας.
10 – Gerald Ford
IQ: 127.08
Ουδέποτε εξελέγη στο αξίωμα, έγινε ωστόσο ο 38ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργώντας τον όρο «accidental presidency», συμπτωματική προεδρία. Ο Ρεπουμπλικανός Gerald Ford, ο οποίος προσπάθησε να συμφιλιώσει τους Αμερικανούς με την προεδρία του μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974, εξαιτίας του σκανδάλου Watergate.
Στις εκλογές του 1976 ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ. Η ήττα του αποδόθηκε στο γεγονός ότι, ένα μήνα αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα προσέφερε πλήρη αμνηστία στον Νίξον.
9 – William Howard Taft
IQ: 126.9
Όταν ο Teddy Roosevelt τον διάλεξε ως διάδοχό του, περίμενε ότι θα είναι πιο τολμηρός σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως ο Taft αποδείχθηκε ότι ήταν ένας διστακτικός ηγέτης. «Δεν ξέρω αν είχα τη λιγότερη τύχη από τους άλλους προέδρους αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι έκανα τα λιγότερα από όλους τους άλλους» έγραφε στον Roosevelt.
8 – Andrew Jackson
IQ: 126.25
Έχει χαρακτηριστεί ως ένας ευέξαπτος και δύσκολος ηγέτης. Ήταν στρατιωτικός κυβερνήτης της Φλόριντα (1821) και διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μάχη της Νέας Ορλεάνης.
Ο πανικός του 1837 ήταν µια οικονοµική κρίση στις ΗΠΑ που πυροδότησε µια µείζονα ύφεση που κράτησε µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του 1840. Κατρακύλησαν κέρδη, τιµές και ηµεροµίσθια ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε. Παρά µια σύντοµη ανάκαµψη το 1838, η ύφεση επέµεινε για επτά περίπου ακόµη χρόνια. Τράπεζες κατέρρευσαν, επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, τιµές κατρακύλησαν, και χιλιάδες εργαζόµενοι έχασαν την δουλειά τους.
Κάποιοι κατηγόρησαν τις πολιτικές αποφάσεις του προέδρου Andrew Jackson ο οποίος αρνήθηκε να ανανεώσει την εξουσιοδότηση της Δεύτερης Τράπεζας των ΗΠΑ, που προκάλεσε την απόσυρση των κυβερνητικών κεφαλαίων.
7 – James Buchanan
IQ: 125.93
Ο 15ος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται ένας από τους χειρότερους στην ιστορία. Στην αρχή της προεδρίας του χαρακτήρισε τη δουλεία ως μη σημαντικό θέμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο διακήρυξε ότι οι Αφροαμερικανοί δεν ήταν Αμερικανοί πολίτες και ότι κάθε Πολιτεία θα μπορούσε να διατηρήσει τη δουλεία ως νόμιμη πράξη. Ο πρόεδρος Μπιουκάναν υποστήριξε αυτή την απόφαση του δικαστηρίου.
Επίσης υποστήριξε τα δικαιώματα των ιδιοκτητών σκλάβων να διατηρήσουν τους σκλάβους τους και ήθελε το Κάνσας να υιοθετήσει ένα σύνταγμα που επιτρέπει τη δουλεία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του άρχισε η διαίρεση της χώρας πάνω στο θέμα της σκλαβιάς που θα οδηγούσε στο ξέσπασμα του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου
6 – Zachary Taylor
IQ: 125.65
Ο Zachary Taylor ήταν ο 12ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πέθανε μόλις 16 μήνες μετά την έναρξη της θητείας του (η τρίτη συντομότερη θητεία Προέδρου), μάλλον από γαστρεντερίτιδα.
5 – Andrew Johnson
IQ: 125.65
Ο Johnson γεννήθηκε σε μία καλύβα στο Τένεσι. Ήταν ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν είχε ποτέ φοιτήσει στη ζωή του. Έμαθε να διαβάζει με τη βοήθεια της γυναίκας του. Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν ότι ήταν ο χειρότερος άνθρωπος για να αναλάβει την προεδρία στο τέλος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Ο Johnson έκανε τα πάντα για να παρατείνει την περίοδο της εθνικής διαμάχης και τίποτα για να επουλώσει τις πληγές του πολέμου.
4 – George W. Bush
IQ: 124.88
Καθ’ όλη της διάρκεια της προεδρίας του George.Bush τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διατύπωναν ερωτήσεις σχετικά με την ευφυΐα του. Ο Bush κατατάσσεται στο top5 με τους λιγότερο έξυπνους Αμερικανούς προέδρους και το IQ του είναι όσο ενός απόφοιτου κολεγίου των ΗΠΑ.
Θεωρείται από τους λιγότερο δημοφιλείς προέδρους που είχε ποτέ η Αμερική και η πλειοψηφία της Ευρώπης θεωρούσε την κυβέρνηση Bush ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ειρήνη και την ισορροπία του κόσμου.
Δέχτηκε σοβαρή κριτική, τόσο για τη διαχείριση της οικονομίας των Η.Π.Α όσο και για τη διεξαγωγή των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ειδικότερα, ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε με το αιτιολογικό πως το εν λόγω κράτος διατηρούσε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Λίγους μήνες μετά τη λήξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον παραδέχτηκε επίσημα στον Τύπο ότι το Ιράκ δεν διέθετε τέτοιου είδους όπλα. Μετά από το παραπάνω γεγονός, η δημοτικότητά του έπεσε κατακόρυφα.
Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το οποίο έγινε επί των ημερών της προεδρίας του, ήταν ίσως η χειρότερη αποτυχία της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους πολίτες και έδωσε την αφορμή για την εισβολή στο Αφγανιστάν.
3 – Warren G. Harding
IQ: 124.3
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε ως δάσκαλος, πωλητής σε ασφαλιστική εταιρεία και δημοσιογράφος. Το Αύγουστο του 1923 κατέρρευσε ξαφνικά και πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, σε ηλικία 57 ετών. Τα πολυάριθμα σκάνδαλα της προεδρικής θητείας του έχουν οδηγήσει πολλούς ιστορικούς να τον κατατάξουν ανάμεσα στους χειρότερους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ.
Πολυάριθμες περιπτώσεις διαφθοράς ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και μετά το θάνατό του, μεταξύ των οποίων το διαβόητο «Σκάνδαλο του Θόλου Τήποτ», που θεωρείτο (πριν γίνει το Watergate) το μεγαλύτερο και πλέον πολύκροτο σκάνδαλο στην αμερικανική πολιτική ιστορία.
2 – James Monroe
IQ: 124.13
Ήταν ο 5ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του διήρκεσε από τις 4 Μαρτίου 1817 ως τις 4 Μαρτίου 1825 όποτε και πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια και φυματίωση. Επικρίθηκε αρκετά για την οικονομική κρίση που οδήγησε σε ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας.
1 – Ulysses S. Grant
IQ: 120
Γεννήθηκε στο Πόιντ Πλέσαντ του Οχάιο. Κατατάχθηκε στο στρατό και έλαβε μέρος στο πόλεμο του Μεξικού, όπου έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Στη συνέχεια, επειδή ήταν εθισμένος στο ποτό, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση και ασχολήθηκε με την γεωργία. Με το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου το 1861 συγκρότησε σώμα εθελοντών και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Οι προαγωγές του ήσαν απανωτές και σύντομα προάχθηκε σε στρατάρχη. Ιστορική έχει μείνει η φράση που χρησιμοποιούσε όταν ο αντίπαλός του ζητούσε να διαπραγματευθεί τους όρους παράδοσης: Απαντούσε με τη φράση «Unconditional surrender» (Παράδοση άνευ όρων), πράγμα που του προσήψε το προσωνύμιο «Ο άνευ όρων στρατηγός».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ξέσπασαν πολλά σκάνδαλα οικονομικής φύσεως. Επίσης επικρίθηκε αρκετά για την καταπιεστική συμπεριφορά του απέναντι στους Νοτίους.