Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινά αύριο, στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα: «Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία – Δίκαιη Ανάπτυξη».
Με τον κ. Τσίπρα και την πέριξ αυτού ηγετική ομάδα να ελέγχει απόλυτα το κόμμα -σε σημείο που το αίτημα, από αρκετές πλευρές, για κατάργηση των τάσεων επανέρχεται στην επικαιρότητα του συνεδρίου, χωρίς πάντως να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο- ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των περίπου 3.000 συνέδρων, αντιμέτωπος με «δύσκολα» ερωτήματα που τέθηκαν και στον προσυνεδριακό διάλογο, όπως για παράδειγμα:
Ποια είναι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και ειδικά με το εκλογικό σώμα που τον στήριξε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα, με δεδομένο ότι το εγχείρημα αύξησης του αριθμού των μελών του δεν ξεκίνησε ποτέ. Στα αυτιά των περισσοτέρων μελών και στελεχών του κόμματος η αιτιολογία-δικαιολογία της ηγεσίας ότι «τα κόμματα δεν είναι ελκυστικά για τον κόσμο αυτήν την εποχή», δεν επαρκεί.
Ποια πρέπει να είναι η σχέση του κόμματος με τη σοσιαλδημοκρατία σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εγχώριο επίπεδο. Εδώ αντιρρήσεις σε θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχουν, αλλά όταν για παράδειγμα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα αντιμετωπίζονται από πολλούς σαν «σάκος του μποξ», όπως είπε πρόσφατα ο Ν. Τσόσκας στον Πρωθυπουργό. Από την άλλη, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, το «άνοιγμα» πρέπει να γίνει με κατανόηση, από πλευράς εισερχομένων, σε θέματα που για την Αριστερά είναι «κόκκινες γραμμές», όπως για παράδειγμα η στήριξη στον Ν. Φίλη στην κόντρα του με την ηγεσία της εκκλησίας ή η αντιμετώπιση του φαινομένου της αστυνομικής βίας.
Η βελτίωση που απαιτείται στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αρνητικά συμπτώματα που συνδέονται με την άσκηση εξουσίας. Για το πρώτο η εκτίμηση είναι ότι «παρά τον ασφυκτικό κορσέ των θεσμών υπάρχει χώρος για άσκηση πολιτικών» και εδώ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ο Πρωθυπουργός.
Η αποτίμηση των δύο τελευταίων ετών με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με αιχμή τη «λανθασμένη εικόνα που είχε το κόμμα για τους συσχετισμούς δυνάμεων κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές», η οποία οδήγησε στα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 αλλά και σε μαξιμαλιστικές υποσχέσεις όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Νέα Κεντρική Επιτροπή και ποσόστωση
Στα διαδικαστικά, οι σύνεδροι θα κληθούν την Κυριακή να εκλέξουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή -το πιθανότερο 151 μέλη, εκτός κι αν διατηρηθεί ο αριθμός των 201, ώστε να μην μείνουν εκτός κορυφαία στελέχη- με επέκταση του ασυμβίβαστου για το 75% των μελών της πέραν της κυβερνητικής και στη βουλευτική ιδιότητα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 37 (ποσοστό 25%, όπως λέει το καταστατικό) εκ των 151 μελών της νέας Κ.Ε. θα προέρχονται από την κυβέρνηση ή την Κ.Ο.
Προσυνεδριακά ορισμένοι βουλευτές δεν έθεσαν υποψηφιότητα για το συνέδριο. Κάποια άλλα στελέχη απέτυχαν να εκλεγούν, όπως οι Κώστας Δουζίνας, Ελένη Σταματάκη (Α’ Πειραιά), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς (οργάνωση Ιωαννίνων), η διευθύντρια του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου και συντονίστρια της νομαρχιακής οργάνωσης της Αθήνας και μέλος των «53+» Ζαχαρούλα Νταλέ ή ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Νίκος Καρανίκας (οργάνωση Παγκρατίου), ο οποίος θα είναι αντιπρόσωπος στο συνέδριο ως μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής.
Τι απαντά όμως η ηγεσία; Πώς «μπορεί να υπάρξουν και βουλευτές που δεν θα εκλεγούν», αλλά «η πλειοψηφία τους έχει εκλεγεί». Και πως σε κάθε περίπτωση όταν ασκείς εξουσία και λαμβάνεις αποφάσεις «και φθείρεσαι και υπόκεισαι σε κριτική».
40 μέλη της Κ.Ε. ζητούν πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, εξάντληση της τετραετίας και οργανωτικό και πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις που τον στηρίζουν ζήτησαν με κείμενό τους ενόψει του Συνεδρίου 40 από τα 201 μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Μεταξύ αυτών είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Ρένα Δούρου, ο… Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Άγγελος Μανταδάκης, ο Γιάννης Μπενίσης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Δημήτρης Μπίρμπας.
Ο κ. Παπαδημούλης, με άρθρο του στην «Αυγή», ζήτησε τη συγκρότηση «ενός μονιμότερου φόρουμ διαλόγου, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου στην ελληνική κοινωνία».
Αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τρεις τάσεις: Η ενωτική κίνηση, στην οποία επικεφαλής είναι ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, οι «53+» επικεφαλής των οποίων είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η Πλατφόρμα 2010 ( Δ. Παπαδημούλης, Γ. Μπαλάφας, Κ. Ζαχαριάδης, Π. Ρήγας, Ρ. Δούρου). Υπάρχουν βέβαια οι λεγόμενοι Πασοκογενείς αλλά και κορυφαία στελέχη που διατηρούν την αυτονομία τους, όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης.
Κρίσιμες ψηφοφορίες και στο βάθος ανασχηματισμός
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την επανεκλογή του κ. Τσίπρα στην ηγεσία και της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Την Τρίτη τα στελέχη όλων των τάσεων είχαν πολύωρες συναντήσεις, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στο συνέδριο.
Η μάχη για την εκλογή στην πρώτη δεκάδα – εικοσάδα της Κ.Ε. έχει τη σημασία της εν όψει του ανασχηματισμού, τον οποίο το Μαξίμου θέλει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχοντας δώσει αυστηρή εντολή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αυτό να γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Ωστόσο, μετά τη διχογνωμία ΔΝΤ – Σόιμπλε για την απομείωση του ελληνικού χρέους πολλά στελέχη –υπό τον φόβο καθυστερήσεων- ζητούν να έρθει πιο κοντά χρονικά στο συνέδριο του κόμματος ο ανασχηματισμός.