Ρήγμα στη Ν.Δ δημιουργεί, ως φαίνεται, η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει την ερχόμενη εβδομάδα πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Την πρόθεση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και, μάλιστα, φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή.
Η Ν.Δ με επίσημη διαρροή της απαντά αρνητικά και θέτει θέμα απόσυρσης του νόμου Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή, η Ν.Δ ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού κάτι, όμως, που επί της ουσίας έχουν αποδεχθεί τα κανάλια που έλαβαν άδεια και μάλιστα ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να πάψουν να λειτουργούν οι μη αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σκάϊ και Ant1 έχουν πλήρως νομιμοποιήσει και αποδεχθεί τη διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ οι μη αδειοδοτημένοι Alpha και Star συζητούν, ο μεν πρώτος με τον Γιάννη Αλαφούζο, ο δε δεύτερος με τον Ιβάν Σαββίδη, για πιθανές συνεργασίες.
Όμως, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδακης μιλώντας, σήμερα, στον Real Fm είπε πως “δεν έχουμε αντίρρηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ”, λέγοντας, όμως, πως η κυβέρνηση πρέπει να φέρει μια άλλη πρόταση δεδομένου ότι 7 από τα 9 άτομα που είχαν προταθεί πριν περίπου 10 μήνες θεωρούνται προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να διατυπώνει πρόταση με αρκετά νέα ονόματα που θα κινούνται σε συναινετικό πλαίσιο.
Στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης για τη σύνθεση του ΕΣΡ περιλαμβάνονταν οι : Λαοκράτης Βάσσης συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γιάννης Τζανετάκος ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ και υποψήφιος της ΝΔ για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς επί Κώστα Καραμανλή, Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος και πρώην υπηρεσιακός υπουργός επί κυβέρνησης Καραμανλή, ο Γιώργος Πλειός καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.
Επίσης ο καθηγητής επικοινωνίας και πολιτισμού Βασίλης Καραποστόλης, η Φάνη Πετραλιά δημοσιογράφος και γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ο καθηγητής διοικητικής επιστήμης και πρώην πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ Αντώνης Μακρυδημήτρης – έχει διατελέσει εκ των στενότερων συμβούλων του Κώστα Καραμανλή και κάμποσες φορές υπηρεσιακός υπουργός- και ο Καθηγητής Ανδρέας Νοταράς.
Υπέρ της ανάγκης συγκρότησης του ΕΣΡ τάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και θεωρείται βέβαιο πως δεν θα τοποθετηθούν δημόσια για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα.
Η τελική θέση της Ν.Δ θα διατυπωθεί με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτακή από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι αναγκαία δεδομένου ότι θα έχει ελεγκτικό και εποπτικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται αλλά παράλληλα θα αναλάβει να προχωρήσει τους διαγωνισμούς για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών, ει δυνατόν, κατά τις προθέσεις της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του έτους.
Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τη Ν.Δ πως με την άρνησή της κάνει δώρο στη διαπλοκή (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ), ωστόσο είναι απορίας άξιο πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στην θέση της για ακύρωση του νόμου Παππά ως προαπαιτούμενο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ όταν ο διαγωνισμός έχει δημιουργήσει πλέον τετελεσμένα.
Στελέχη της Ν.Δ αφήνουν να εννοηθεί πως μόνο εάν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ που να δέχεται ως συνταγματικό το νόμο Παππά θα αναγκαστούν να συναινέσουν στη συγκρότηση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.