Η προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά στον Φώτη Κουβέλη και την Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου. Έχει και εκσυγχρονιστικό χρώμα…
Αυτό που διακριτικά φάνηκε να ξεκινά με την αξιοποίηση του Νίκου Χριστοδουλάκη σε ρόλο επικεφαλής της Επιτροπής διαπραγμάτευσης για το χρέος κινείται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει αυτές τις μέρες να διαχειριστεί το εσωτερικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η στροφή προς την κεντροαριστερά έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ο Αντώνης Λιάκος τοποθετήθηκε επικεφαλής της επιτροπής για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Η επιλογή του Νίκου Φίλη ήταν σε απόλυτη γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και υπηρετούσε μεταξύ άλλων τη γενική στόχευση. Τη διεύρυνση. Διόλου τυχαίο ότι ο Αντώνης Λιάκος υπήρξε τακτικός συνομιλητής του Κώστα Σημίτη, για ένα διάστημα, δε, ήταν και επικεφαλής του ΟΠΕΚ, του Ομίλου προβληματισμού που είχε ιδρύσει ως πρώην πρωθυπουργός ως ένα όχημα διάδοσης του εκσυγχρονισμού.
Ο Νίκος Μουζέλης, μέλος της επιτροπής για το Σύνταγμα, είναι ένα τρίτο πρόσωπο που προέρχεται από την εποχή του Σημιτικού εκσυγχρονισμού. Φίλος και συνομιλητής του Κώστα και της Δάφνης Σημίτη αλλά και εκ των προσωπικοτήτων που συνήργησαν για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς μέσω της Ομάδας των 58.
Με επιστολή που έστειλε στα πρώην μέλη της Κίνησης των 58 ο Νίκος Μουζέλης εξηγεί για ποιούς λόγους αποφάσισε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Και απευθύνεται σε εκείνους που αντιδρούν λέγοντας πως “ήταν κασσανδρική φαντασίωση η άποψη πως ο Τσίπρας είχε σκοπό να δημιουργήσει αυταρχικό καθεστώς”.
Εάν συνυπολογίσει κανείς τον Μιχ. Σπουρδαλάκη, κι αυτός από την εποχή Σημίτη, στην ίδια επιτροπή για το Σύνταγμα αλλά και άλλα πρόσωπα εκείνης της περιόδου που θα φανούν σιγά σιγά να παίρνουν θέση στο πλαίσιο της διεύρυνσης που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός, εύκολα μπορεί να καταλάβει πως σύντομα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ακόμα και η Φώφη Γεννηματά δύσκολα θα μπορούν να πείσουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τα “ορφανά του ΠΑΣΟΚ”.
Το αντίθετο. Θα διαπιστώσουν πως μαζί με τον παλαιό-ΠΑΣΟΚ Αντώνη Κοτσακά ή ακόμα και τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή (που όλοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ) θα πρέπει να προσμετρώνται και αρκετά στελέχη της περιόδου του εκσυγχρονισμού με σημείο αναφοράς, μάλιστα, στον ίδιο τον Κώστα Σημίτη.
Εάν δε σε όλους αυτούς προστεθούν και πρόσωπα από την κεντροδεξιά που ενδεχομένως αξιοποιηθούν -έστω και ad hoc- όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης ή ακόμα και ο Γιώργος Προβόπουλος, τότε το κάδρο θα ολοκληρωθεί και θα δυσκολέψει αρκετά την πολεμική ρητορική ορισμένων από το ΠΑΣΟΚ. Ίσως, δε, όλα αυτά να λειτουργήσουν και ως μία μελλοντική γέφυρα επικοινωνίας…
Τι λέει ο Νίκος Μουζέλης στην επιστολή του
«Πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα τα λάθη που έχει κάνει, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που άρχισε από την στιγμή που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο», σημειώνει. Προσθέτει ότι η ιδέα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν στόχο να καταστεί μόνιμα το κυρίαρχο κόμμα δημιουργώντας ένα αυταρχικό καθεστώς τύπου Πούτιν ή Ερντογάν είναι «μια ακραία “κασσανδρική” φαντασίωση. Και ακόμα χαρακτηρίζει την Επιτροπή Διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος «μια κίνηση εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος» και θεωρεί καθήκον του τη συμμετοχή του σε αυτή.
Η επιστολή του κ. Μουζέλη έχει ως εξής:
Φίλες και φίλοι,
Επειδή μερικοί από τα μέλη της Κίνησης των 58 αναρωτήθηκαν πώς εγώ, ως μέλος της πρώην κίνησης, δέχτηκα να συμμετέχω στην πρόσφατη δημιουργία από την κυβέρνηση μιας επιτροπής σχετικής με το Σύνταγμα (επιτροπή που αποτελείται από μη νομικούς/συνταγματολόγους) σκέφθηκα πως σας οφείλω μια εξήγηση.
Α) Δεν προσχώρησα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά ούτε είμαι φανατικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένω εδώ και δεκαετίες σοσιαλδημοκράτης και πιστεύω, αν η Ε.Ε. συνεχίσει την ενοποίηση της (πολιτική και κοινωνική) σε μεταεθνικό/ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ελπίδες αναζωογόνησης (βλ. άρθρο μου στο Βήμα, 9/10/16).
Β) Πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα τα λάθη που έχει κάνει, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που άρχισε από την στιγμή που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Από αυτή την σκοπιά, η εμμονή του αρχηγού της αντιπολίτευσης για εκλογές εδώ και τώρα δεν συμφέρει ούτε τη χώρα, άλλα ούτε και τον ίδιο. Μέχρι να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση την είσοδο μας στις αγορές, πιστεύω πως πρέπει να στηριχθεί από όλους που δεν επιθυμούν το grexit.
Γ) Πιστεύω επίσης πως η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως η εσφαλμένη ιδέα πως το κόμμα έχει σαν στόχο την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι λάθος. Για παράδειγμα, η ιδέα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν στόχο να καταστεί μόνιμα το κυρίαρχο κόμμα δημιουργώντας ένα αυταρχικό καθεστώς τύπου Πούτιν ή Ερντογάν (βλ. άρθρο του καθ. Γιώργου Ιωακειμίδη, Βήμα, 9/10/16) είναι λανθασμένη. Πρόκειται για μια ακραία «κασσανδρική» φαντασίωση. Ο Τσίπρας ούτε το θέλει, ούτε μπορεί να μείνει στην ευρωζωνη αν το επιχειρήσει.
Δ) Όπως έχω υποστηρίξει σε ένα πρόσφατο άρθρο μου (Τα Νέα, 28/5/16), κατά την γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα καταρρεύσει, ούτε θα συρρικνωθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά όπως πολλοί το ελπίζουν. Απεναντίας θα καταστεί μια από τις δυο κυρίαρχες δυνάμεις σε ένα μελλοντικό διπολικό σύστημα (Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ) – σύστημα που θα μοιάζει με το προηγούμενο δίπολο (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).
Ε) Τέλος, δύο λόγια για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο,τι και αν έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός δημιουργώντας αυτή την επιτροπή, πρόκειται για μια κίνηση εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος. Πρόκειται για μια επιτροπή που σχεδιάζεται να δώσει τα συμπεράσματά της σε μια δεύτερη επιτροπή αποτελούμενη από νομικούς/συνταγματολόγους. Αυτή η επιτροπή θα κωδικοποιήσει τα συμπεράσματα της πρώτης και θα τα καταθέσει για συζήτηση στη βουλή. Η ιδέα πως μόνο οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να χειριστούν το θέμα της αναθεώρησης σε μια χώρα όπου η κομματικοκρατία βασιλεύει είναι λάθος. Η ιδέα πως οι εκτός Βουλής, δηλ. οι απλοί πολίτες, δεν έχουν το δικαίωμα μέσω των δήμων και άλλων συλλογικών φορέων να εκφράσουν την γνώμη τους είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Όταν στην προηγούμενη αναθεώρηση του συντάγματος όπου συμμετείχαν πολλοί που εξακολουθούν να είναι βουλευτές σήμερα υποστήριξαν την μη κατάργηση της υπουργικής ασυλίας, ήταν αυτό δημοκρατικό; Και κυρίως όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαιτούσε την άμεση κατάργησή της. Σαν πρόεδρος μιας ΜΚΟ (Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση) που εδώ και δύο δεκαετίες ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με την ελληνική κομματικοκρατία, δηλ. με την ανισορροπία δύναμης μεταξύ κράτους και κοινωνίας, θεωρώ καθήκον μου να δεχτώ την πρόταση για συμμετοχή στην επιτροπή.
Συμπέρασμα: Όλες οι δημοκρατικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο ισορροπημένη κριτική προς στην κυβέρνηση για να μην δημιουργηθεί η επικίνδυνη εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για ένα κόμμα εκτός του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου». Γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγούσε σε ένα διχασμό που θα υπέσκαπτε το με θυσίες αποκτημένο μεταπολιτευτικό δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.
Είναι κρίμα που οι 58 αποφάσισαν να αυτοδιαλυθούν. Σήμερα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του σημερινού χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον παραπέρα εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος.
Νίκος Μουζέλης