Προκάλεσε εντυπώσεις η ρητή αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να συνδυαστεί με την ελάφρυνση του χρέους. Ήταν δε τόσο σαφής και κατηγορηματική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα που, αναμφίβολα, κάτι σημαίνει.
Ή πρόκειται για ένα ήπιο ultimatum της Αθήνας προς το Βερολίνο, το οποίο προβάλλει εμπόδια στην υπόθεση του χρέους, ή, όπως λένε κάποιοι άλλοι, αποτελεί προλείανση του εδάφους ακόμα και για πολιτικές εξελίξεις εάν η κυβέρνηση βρεθεί για ακόμα μία φορά στη δίνη ενός εκβιασμού που ίσως συνδυαστεί με κωλυσιεργία εκ μέρους των δανειστών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρκετά σαφής. Φοβάται πως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θα δρομολογήσει καθυστερήσεις στην αξιολόγηση (ένα τέτοιο μήνυμα ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup) για να παραπέμψει στις καλένδες την υπόθεση του χρέους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα μετακινούσε την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία μέσα στο 2017, με αποτέλεσμα να χαθεί το momentum για την ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι και μια σειρά από άλλες θετικές συνέπειες.
Όμως, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά υπάρχουν καλύτερες συμμαχίες. Τόσο μεταξύ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ( ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν σαφής πρόσφατα για την απομείωση του ελληνικού χρέους και μάλιστα άμεσα), Πρασίνων και, φυσικά, του Die Linke.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, την επομένη της δήλωσης του πρωθυπουργού, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε για το ίδιο θέμα και με αφορμή το αίτημα 36 ευρωβουλευτών:
«Χτύπησαν την πόρτα μου, τόσο το καλύτερο…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπεκφύγει, οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας του έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) απαντώντας στην ανοικτή επιστολή που του απηύθυναν 36 ευρωβουλευτές που τάσσονται υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Διατηρώ την πεποίθηση ότι μία συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτή», επανέλαβε τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι πιστωτής» της Ελλάδας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Μοσκοβισί εκφράζει και τη βούληση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (που όμως ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Ο Μάριο Ντράγκι είναι στην ίδια κατεύθυνση και το επιβεβαιώνουν αυτό και οι τακτικές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους. Φυσικά, το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος ακόμα και να υποχωρήσει κατάτι σχετικά με θέματα της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσα ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν μπορεί ή όχι να υπαναχωρήσει ως προς αυτό η γερμανική πλευρά. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.
Εάν, όμως, δεν συμβεί κάτι τέτοιο και εάν σημειωθεί κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ευθύνη της ομάδας επιρροής του Σόϊμπλε στο Eurogroup ενδέχεται να εκδηλωθεί πολιτική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει ακόμα αυστηρότερα το θέμα που έθεσε χθες. Κάποιοι λένε πως μπορεί να φτάσει στο σημείο να καταγγείλει τους Γερμανούς για τη στάση τους και να δορομλογήσει πολιτικές εξελίξεις.
Άλλοι, βεβαίως, εκτός ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως το θέμα του χρέους πρέπει να διεκδικηθεί από μία κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας προκειμένου να φανεί πως δεν διεκδικεί μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος.