Ένα ακόμη επεισόδιο προστίθεται στο σίριαλ “τηλεοπτικές άδειες” και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα καθώς η τροπολογία Παππά δεν… μακροημέρευσε και αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση του Νίκου Βούτση
Τα ερωτήματα, όμως, που προκύπτουν είναι πολλά. Ο υπουργός Επικρατείας, με δήλωσή του μετά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, τόνισε πως είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος “μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής”.
Ωστόσο εδώ προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας η θέση είναι ξεκάθαρη σχετικά με τη σύσταση του ΕΣΡ: Δεν συμφωνεί. Συνεπώς το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται, είναι το κατά πόσο η παρέμβαση του Νίκου Βούτση θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και φαντάζει απίθανο να δούμε μια στροφή 180 μοιρών από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η κατάθεση της τροπολογίας Παππά για το οριστικό κλείσιμο των καναλιών που δεν έχουν άδεια, πέντε ημέρες μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τους νέους καναλάρχες, εκλήφθηκε ως ενέργεια επίδειξης δύναμης και αποφασιστικότητας από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας όπου είχε φόντο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο η τάση στην οποία συμμετέχει ο Ν. Παππάς έχει την πλειοψηφία των συνέδρων.
Στην ανακοίνωση του Μ. Μαξίμου αναφέρεται ότι η τροπολογία προβλέπει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για μετάδοση μη αδειοδοτημένου σήματος πέντε ημέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους. Συμπερασματικά, οι σταθμοί χωρίς άδεια θα έπρεπε να ρίξουν μαύρο εντός ολίγων ημερών, πιθανότατα και μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, εάν είχε σκοπό να εκδώσει άμεσα ο Ν. Παππάς την υπουργική απόφαση με τους τελικούς καναλάρχες.
Η κατάθεση της τροπολογίας έγινε μετά από έναν κύκλο επαφών του υπουργού Επικρατείας με τους υπερθεματιστές καθώς ο κ. Παππάς είχε μιλήσει πρόσφατα με τους κ.κ. Μαρινάκη και Αλαφούζο στο Μαξίμου ενώ είχε δείπνο εργασίας με στελέχη του Σκάι στο Παλαιό Φάληρο.
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την ΝΔ να κάνει λόγο για αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και για «πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για κυβερνητικό φασισμό.