“Εάν σε αυτή την ύστατη προσπάθεια θελήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν την ευθύνη”, είπε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό τον τρόπο έστειλε σαφές σήμα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέσυρε μεν την τροπολογία αλλά το έπραξε ως κίνηση τακτικής για να δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να κάνει μία ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με τη Ν.Δ, στην οποία υπάρχει, άλλωστε, ρήγμα αφού άλλα είπε αυτές τις μέρες ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και άλλα ο εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος.
Η κυβέρνηση πιστεύει πως ο διαγωνισμός για τις άδειες έχει ήδη δημιουργήσει έννομο αποτέλεσμα και ελπίζει πως το ΣτΕ δεν θα τον κηρύξει αντισυνταγματικό. Από την άλλη οι νέοι καναλάρχες όχι μόνο έχουν νομιμοποιήσει τον διαγωνισμό και το αποτέλεσμά του αλλά πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει την τροπολογία για να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο.
Έτσι, ο κ. Παππάς θα φέρει τη τροπολογία εκ νέου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, εφόσον στη Διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, την Τετάρτη, η Ν.Δ επιμείνει να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ. Λέγεται μάλιστα πως ο κ. Βούτσης θα προτείνει ονόματα που θα είναι δύσκολο να απορρίψει η Ν.Δ.
Το παρασκήνιο
Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Πρόκειται για μια τακτική κίνηση της κυβέρνησης που αφενός δείχνει τις προθέσεις της να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδικασία πλήρους αποκατάστασης της νομιμότητας και ολοκλήρωσης της δημοπρασίας, αφετέρου, όμως, εμφανίζεται έτοιμη για τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, κάτι το οποίο προσώρας τορπιλίζει η ΝΔ, παρά τις περι του αντιθέτου φωνές στο εσωτερικό του κόμματος.
Η τροπολογία Παππά, πάντως, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».
«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».
ΝΔ: Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για «μαύρο» στα κανάλια
«Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ που εκδόθηκε απο το Γραφείο Τύπου του Κόμματος
Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο:
«Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί.
Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.
Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την Κυβέρνηση».
Βενιζέλος: Παροξύνεται η θεσμική εκτροπή
«Η θεσμική εκτροπή παροξύνεται», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην τροπολογία Παππά και την απόσυρσή της.
Η τροπολογία προσέβαλε ευθέως το ΣτΕ, ενώ η εσπευσμένη απόσυρσή της κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ενέργεια συνομολογεί την «αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».
Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τέτοιες «δήθεν επιδείξεις ισχύος» γυρίζουν μπούμερανγκ για την κυβέρνηση που εκτίθεται ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου:
«Η θεσμική εκτροπή παροξύνεται.
Ενώ διεξάγεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου που αφαίρεσε από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα που έχει εκ του Συντάγματος και περιόρισε τεχνητά τον αριθμό των αδειών, η κυβέρνηση κατάθεσε τροπολογία που προσβάλλει ευθέως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο τηλεοπτικό τοπίο πριν την έκδοση της απόφασής του.
Η εσπευσμένη απόσυρση της τροπολογίας με το προσχηματικό επιχείρημα ότι θα επιδιωχθεί πρώτα η συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση, γιατί έτσι συνομολογεί την αντισυνταγματικότητα της υφαρπαγής από το ΕΣΡ της πιο κρίσιμης αρμοδιότητάς του που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Τέτοιου είδους δήθεν επιδείξεις ισχύος μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και δείχνουν τη νευρικότητα αλλά και το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης που προκάλεσε βαθειά κρίση του κράτους δικαίου. Γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την ανασφάλεια ως προς τη νομιμότητα του τηλεοπτικού τοπίου και να εκτίθεται, ακόμη περισσότερο, ως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».
Κουμουτσάκος: Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά δεν συναινούμε σε νέο ΕΣΡ
Η τροπολογία αποσύρθηκε γιατί προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, σχολίασε το πρωί του Σαββάτου ο Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, η ΝΔ δεν συναινεί στο να δημιουργηθεί το νέο ΕΣΡ.
Τι ανέφερε η τροπολογία
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή τα κανάλια που δεν πήραν άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε (5) ημέρες αντί για τρεις μήνες που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την στιγμή που θα υπογραφεί η τελική απόφαση και θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία:
«Μετά την πάροδο πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργού στον οποίον έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία χορηγούνται άδειες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 76 και 77 του ν. 4070/2012 στις εξής περιπτώσεις:
παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου,
διανομής, κωδικοποίησης, μετάδοσης και με οποιοδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου των ανωτέρων υπό (α) αναφερομένων».
Με την ίδια τροπολογία επίσης αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται τόσο για την DIGEA όσο και για τους καναλάρχες που θα εξακολουθήσουν να εκπέμπουν. Η ποινή φυλάκισης ορίζεται πλέον στον 1 έτος αντί για 6 μήνες ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ ενώ θα κατάσχονται και μηχανήματα.
Παράλληλα με την τροπολογία δεν αναγνωρίζονται ως φορολογικά έξοδα η διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια.
Επιπλέον δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.
Τέλος, περνά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (αντί του ΕΣΡ) η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.
Τελευταία ευκαιρία για το ΕΣΡ, λέει ο Παππάς
Μία ακόμη ευκαιρία για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δίνει η κυβέρνηση. Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων, προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ διαβεβαιώνει πως θα γίνουν σεβαστές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ο υπουργός δηλώνει πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά και των άλλων πλευρών να κάνουν το ίδιο, και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα, όπως αναφέρει. Ο Ν. Παππάς περιγράφει τέλος, τις υποχρεώσεις από την επομένη του Συνεδρίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Νίκου Παππά στην Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Είχαμε εξελίξεις στο θέμα της τηλεόρασης και της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σε συνέντευξή σας, χθες, στο «Κόκκινο» προβλέπατε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει. Γιατί, τότε, η κυβέρνηση δίνει μια ακόμη ευκαιρία;
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βουλή, η οποία Βουλή έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της. Είχα λοιπόν μια επικοινωνία χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση, ο οποίος μου κατέθεσε την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να έλθει μετά και την επόμενη προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ούτως ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βάλουμε προσκόμματα ή να το αρνηθούμε, συνεπώς έτσι και θα πράξουμε. Σεβόμαστε και τις διαδικασίες της Βουλής. Και, επαναλαμβάνω, είμαστε εδώ πέρα για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων τόσο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο βεβαίως και για το πέρασμα στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, η οποία υπάρχει μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή και για κυβερνητικό αδιέξοδο. Τι απαντάτε;
Αυτά όμως, κ. Παπαδημητρίου, τα άκουσα αλλά νομίζω ότι και εσείς αν ανατρέξετε στις εκφράσεις που έχει εκστομίσει ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια ψήφισης του νόμου, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι διατυπώσεις συνιστούν για τα μέτρα του κ. Βενιζέλου ήπιες διατυπώσεις. Οπότε θα τις προσπεράσω ως τέτοιες.
Μερίδα του Τύπου κάνει σήμερα λόγο για νέο γύρο αξιώσεων εκ μέρους των εταίρων και δη του ΔΝΤ. Είναι έτσι κύριε υπουργέ; Και πώς το θέμα αυτό μπορεί να επηρεάζει τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;
Η εισήγηση του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριό μας είχε κάποιες διατυπώσεις τις οποίες εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία στο ακέραιο και όχι μόνο την έχει τηρήσει, αλλά έχει καταφέρει μέσα σε ένα δυσμενές, σφιχτό δημοσιονομικό περιβάλλον να πάρει πρωτοβουλίες οι οποίες προστατεύουν τα χαμηλά εισοδήματα. Έχει τηρήσει, λοιπόν, τις δεσμεύσεις της, και κατά το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας, πρέπει όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, και κυρίως να μην επικαλούνται επίπλαστες ή πραγματικές διαφωνίες επί του προγράμματος του χρέους ή των προσδοκιών για την ελληνική οικονομία για να υπάρξουν καινούριες καθυστερήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και εν πάση περιπτώσει, οι έχοντες τη διαφωνία για την ουσία και την προοπτική του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να την επιλύσουν πάρα πολύ γρήγορα.
Κάτι τελευταίο. Ανασχηματισμός φυσικά δεν προαναγγέλλεται. Ωστόσο δηλώσατε ότι από την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε στα ιστορικά σας καθήκοντα. Συνεπώς;
Αυτό αφορά όλους μας και από οποιαδήποτε θέση βρεθούμε ή μας τάξει το συνέδριό μας. Είπα κάτι το αυτονόητο. Ούτε προαναγγέλλει αυτή η δήλωση, ούτε υποψιάζει για ο,τιδήποτε. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει όλοι μας, όλα τα μέλη, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε ηθικά, πολιτικά δεσμευμένοι.
Πηγή: iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ