Το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στην “Stuttgarter Nachrichten” επιμένει πως δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, δεν αιφνιδίασε κανέναν. Η θέση του είναι γνωστή και διακηρυγμένη.
Αξίζει, όμως, κανείς να σκαλίσει πίσω από τις λέξεις.
Λέει, για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».
Ο Σόϊμπλε λέει με το δικό του τρόπο αυτό που ξόρκισε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έλεγε πως “δεν θα δεχθούμε άλλα “θα δούμε”, να μας λένε πηγαίνετε να κάνετε τα μαθήματά σας και “θα δούμε””.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει στην ίδια ακριβώς λογική που απορρίπτει ο Τσίπρας.
Η μετάφραση των λεγομένων του είναι απλή: “δεν θα σας δώσουμε την ελάφρυνση του χρέους τώρα, διότι κάτι τέτοιο θα εξασθενήσει τον μεταρρυθμιστικό ζήλο”. Για τους δανειστές αυτό ονομάζεται “έλλειμμα πολιτικής εμπιστοσύνης” και δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και όλες τις προηγούμενες.
Η λογική του Σόϊμπλε είναι να δώσει κάποιες παραμετρικές αλλαγές για το χρέος στο τέλος του προγράμματος και ως επιβράβευση (…) των πολιτικών που θα έχουν ασκηθεί έως τότε. Δεν ενδιαφέρεται εάν αυτό θα έχει εξοντώσει πλήρως τον ελληνικό πληθυσμό αλλά ούτε λαμβάνει υπόψη του αυτό που μόλις σήμερα επισημαίνει και η Moody’s. Ότι, δηλαδή, η καθυστέρηση μιας συμφωνίας για την απομείωση του χρέους, θα φέρει την ποσοτική χαλάρωση, θα μειώσει αισθητά το πολιτικό ρίσκο, θα εξαφανίσει την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη και έτσι θα διευκολύνει τις επενδύσεις, θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, θα μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και θα συνδράμει στην έξοδο της χώρας στις αγορές.
Ένας απλός οδικός χάρτης που ο Σόϊμπλε γνωρίζει. Κι’ όμως εξακολουθεί να επιμένει εμμονικά στην άποψη πως “εάν δώσουμε τώρα την ελάφρυνση του χρέους οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν τις μεταρρυθμίσεις”.
Με βάση, λοιπόν, όσα είπε ο Τσίπρας ότι “αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση πρέπει να πάνε μαζί” και όσα λέει ο Σόϊμπλε δύσκολα θα βρει κανείς πιθανότητα “κοινού τόπου”. Εάν δεν συντρέξουν σημαντικές αλλαγές στους ευρωπαίκούς συσχετισμούς ή εάν δεν πιάσει τόσο η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών -που, όμως, είναι λιγότερο ισχυρές εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου-, πιθανότερη εξέλιξη είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Βερολίνο. “Είναι σκυλιά αυτοί οι Γερμανοί”, φέρεται να λέει ο Μισέλ Σαπέν κατά το βιβλίο των δύο Γαλλων δημοσιογράφων που ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο αυτές τις μέρες.
Μένει να δούμε τι θα πράξει η χαμηλής δημοτικότητας και σε δύσκολη θέση Άγκελα Μέρκελ, πως θα επιδράσει ο καλπασμός του ξενοφοβικού και αντιευρωπαϊκού AfD και πόσο ενιαία και δυναμική θα είναι η στάση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Die Linke.
Ακούγοντας τον Τσίπρα στο συνέδριο, πάντως, και διαπιστώνοντας πόσο εμμονικός -σε καθημερινή βάση- είναι ο Σόϊμπλε για το χρέος, δεν αποκλείω, πλέον, ο εσωτερικός πολιτικός κύκλος της Γερμανίας (εκλογές) να προκαλέσει εξελίξεις και στον δικό μας εσωτερικό πολιτικό κύκλο. Και δεν μιλώ απαραίτητα για εκλογές…