Τη διερεύνηση ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου για δικαστικό λειτουργό που φέρεται να έδειξε ενδιαφέρον για υποψήφια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, η οποία στη συνέχεια εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως δικαστής.
«Ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη δικαιοσύνη. Σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες»
Σε σχετική του δήλωση αναφέρει ότι «σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».
Αρκετοί είναι, όμως, αυτοί που επισημαίνουν πως στην δήλωση αυτή ενυπάρχει σοβαρή αντίφαση. Αφού αφενός ο υπουργός Δικαιοσύνης διατάσσει έρευνα για δημοσιεύματα σχετικά με την πιθανότητα δικαστής και μάλιστα αντιπρόεδρος του ΣτΕ να έχει πέσει θύμα εκβιασμού ενόψει της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες και αφετέρου καλεί όσους με δηλώσεις και αποκαλύψεις επιχειρούν να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος δέχεται κριτική ότι γενικώς καθυστερεί να παρέμβει σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις ομάδες επιρροής που υπάρχουν στον χώρο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ασκήσεων ισορροπίας. Σχετική είναι η κριτική του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη από το koutipandoras.gr (ο οποίος πρόσκειται φίλα στην κυβέρνηση και πιθανώς εκφράζει σχετική τάση αμφισβήτησης του υπουργού Δικαιοσύνης στο κυβερνητικό στρατόπεδο):
Ενώ ο Νίκος Παρασκευόπουλος παραδέχεται πως λόγω των αποκαλύψεων παίρνει μέτρα, την ίδια ώρα θεωρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη τις αποκαλύψεις που οδηγούν στα μέτρα. Ίσως αυτή η αντίληψη «περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», πως παρέμβαση δηλαδή είναι οι αποκαλύψεις για όσα κακά συμβαίνουν στο εσωτερικό της, να δικαιολογεί τη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του, όποτε κληθεί να μιλήσει για παρεμβάσεις, αφού αυτοεξαιρεθεί με θεσμική έπαρση από αυτές, αφήνει υπονοούμενα πως υπάρχουν άλλοι στην κυβέρνηση που τις κάνουν, επειδή προφανώς αποκαλύπτουν όσα μαστίζουν το εσωτερικό της.
Ως πανοσιολογιώτατος της θεσμικής αοριστολογίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέρχεται και πάλι με μια αμφιλεγόμενη δήλωση την ώρα που τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και απαιτούν αντιμετώπιση. Και αυτό παρότι ο Υπουργός γνώριζε πολύ καλά το θέμα
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι αλήθεια πως έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αντανακλαστικά του σε τέτοια θεσμικά ζητήματα και αρκετοί είναι εκείνοι που προβλέπουν πως θα αντικατασταθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό. Μάλιστα έχει ακουστεί πως για τη θέση αυτή προαλείφεται ο Φώτης Κουβέλης αν και ο τελευταίος προτιμά το υπουργείο Εσωτερικών. Άλλη πιθανότητα είναι η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά έχει κάνει σημαντική δουλειά για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη Δικαιοσύνη μετά από πολλά χρόνια δράσης εσωτερικών ομάδων.
Εν προκειμένω η παρέμβαση του κ. Παρασκευόπουλου αφορά την υπόθεση μέλους του ΣτΕ που φέρεται να διατηρεί σχέση με συνάδελφό του του ανωτάτου δικαστηρίου, μια σχέση που, πάντοτε κατά τις πληροφορίες, έγινε αντικείμενο εκβιασμού από ορισμένους όσον αφορά την υπόθεση της κρίσης για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.