Θετικό σήμα από τον Φρανσουά Ολάντ αλλά “ευγενικά αρνητικό” από την Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εισέπραξε ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τους δύο ηγέτες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ολάντ, συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρες οτι πρέπει να υπαρξει μια λυση για το χρέος και μάλιστα τονίστηκε οτι είναι απαραίτητο να δοθει ενα σήμα οτι η Ευρώπη λύνει τα προβληματα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πλευρά σημείωσε “αυτό θα θελαμε να συμβεί και αναγνωρίστηκε απο τις δυο πλευρες η αναγκη να αρθεί η αβεβαιοτητα (το θεμα των γνωστών διαφωνιών για το ζήτημα του χρέους μεταξύ των θεσμών) ως προϋπόθεση για να υπαρξει η λύση αυτή.
Συμφωνήθηκε επισης οτι το ζητημα της ποσοτικής χαλαρωσης ειναι κρισιμο για την αποκατασστη του επενδυτικού κλιματος και τονίστηκε απο την ελληνικη πλευρα αυτο που λέει πάντα ειναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρουνται από όλα τα μέρη που έγινε δεκτο από την γαλλική πλευρά.
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συνάντησε την Άνγκελα Μέρκελ, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν οτι πρέπει να ληφθουν ολα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Ως προς το θέμα του χρέους οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να συναντά “τείχος” από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου η οποία κινήθηκε στο κλίμα των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και να μην θέλει να εισέλθει στην ουσία της συζήτησης, επικαλούμενη τις αποφάσεις του περασμένου Μαϊου.
Αναγνωρίστηκε και από τις δυο πλευρες οτι θαπρέπει ναυπαρξει αμεσα ενισχύση της Ελλάδας σε ειδικούς και επιτυχυνση της επανεγκατάστασης. Αυτό εγινε δεκτο από τη Γερμανία τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε επίπεδο Γερμανίας.
“Θα βοηθήσουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”, φέρεται να είπε η καγκελάριος.
Για την οικονομία, τέθηκε το ζήτημα της τήρησης, της συμφωνίας από όλες τις πλευρές, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα προκειμένου να υπαρξει γρήγορη λύση για εξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Όσον αφορά το κυπριακό, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τις θέσεις της που είναι:
-Στηριξη κοινοτικών συνομιλιών και σε ο,τι αφορα τις εγγυήσεις για την ασφαλεια
-Απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί