Ante portas ο δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε ερώτηση του Σκάϊ για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε πως πάντα υπάρχουν καινούρια πρόσωπα. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε από πολλές κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εκπροσωπηθούν και συμπλήρωσε πως και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπήρξαν πρόσωπα εκτός κόμματος.
Φώτης Κουβέλης και Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου φαίνεται ότι είναι από τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έχουν “κλειδώσει”. Ο μεν πρώτος για το υπουργείο Εσωτερικών (αν και τις τελευταίες ώρες πυκνώνει η δυσαρέσκεια κυβερνητικών κύκλων για τους χειρισμούς του Νίκου Παρασκευόπουλου, οπότε δεν θα θεωρηθεί έκπληξη εάν ο κ. Κουβέλης κατευθυνθεί προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και ο ίδιος δεν θα το επιθυμούσε), η δε δεύτερη ίσως για το Υπουργείο Υγείας ή αναπληρώτρια στο Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που, ωστόσο, προσκρούει στην αντίδραση του Νίκου Κοτζιά.
Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι στην Ευρώπη η Σοσιαλδημοκρατία μετατοπίζεται από τις πολιτικές λιτότητας, ωστόσο κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και στην Ελλάδα και γι’ αυτόν τον λόγο η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας καταγράφει ιστορική συρρίκνωση. Ερωτηθείσα για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στελεχώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτιάσεις της Χ. Τρικούπη ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν πρόκειται περί παλιού και καινούριου , πρόκειται περί πολιτικών επιλογών, ο κόσμος στήριξε στο παρελθόν, με μεγάλα ποσοστά, τη Σοσιαλδημοκρατία. Αυτοί οι ψηφοφόροι έφυγαν και στήριξαν τον ΣΥΡΖΑ, γι’ αυτό και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ανάγκη έκφρασης του μεσαίου χώρου».
Δύο πρόσωπα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία είναι οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης. Αμφότεροι φαίνεται ότι αρνήθηκαν τη θέση του Γραμματέα στο κόμμα ( γι αυτό και προκρίθηκε η ανανέωση της θητείας του Π. Ρήγα), κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού. Θα τους κρατήσει στο κυβερνητικό σχήμα; Οι γνωρίζοντες λένε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνουν εκτός κυβέρνησης. Ο Νίκος Φίλης έχει συμβολίσει τη στάση απέναντι στην Εκκλησία, κάτι που διαθέτει ευρύ θετικό ακροατήριο στο κόμμα. Για τον κ. Σκουρλέτη φαίνεται πως υπάρχει δυσφορία για τους χειρισμούς του σε θέματα αποκρατικοποιήσεων και για τη δημόσια κόντρα του με τον Στέργιο Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ.