Τι πρότεινε σε Bελκουλέσκου-Κοστέλο…
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ, επιθυμούν την επαναφορά των διαπραγματεύσεων τόσο για τον κατώτατο μισθό όσο και για τους κλαδικούς μισθούς
Κατά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων τάχθηκε ο ΣΕΒ, στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των θεσμών (σ.σ. Ντέκλαν Κοστέλο και Ντέλια Βελκουλέσκου) με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, διασπώντας ουσιαστικό το μέτωπο της συμφωνίας εργοδοτών-ΓΣΕΕ για τις αλλαγές στα εργασιακά.
«Ούτε πάνω ούτε κάτω ο κατώτατος μισθός για τα επόμενα δύο χρόνια» ήταν η θέση που προέβαλε ο ΣΕΒ, ενισχύοντας τις αμετακίνητες απόψεις του ΔΝΤ, που απέρριψε από το πρώτο ραντεβού τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Από τη λογική των (συλλογικών) διαπραγματεύσεων φτάσατε εδώ που φτάσατε» φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ η Ντέλια Βελκουλέσκου παρέμεινε αμίλητη, σημειώνοντας τις θέσεις των φορέων.
«Ενώ με την εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (που όριζε τη μείωση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα των τριετιών, την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων κλπ) τι αποκομίσαμε; Μειώθηκε η ανεργία ή ήρθε η ανάπτυξη;» φέρεται να αντέτεινε στο επιχείρημα Κοστέλο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καβαθάς.
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ, επιθυμούν την επαναφορά των διαπραγματεύσεων τόσο για τον κατώτατο μισθό όσο και για τους κλαδικούς μισθούς. Ουσιαστικά ο ΣΕΒ έσπασε το ενιαίο μέτωπο.
Ωστόσο, και οι τρεις εργοδοτικοί φορείς θεωρούν «στρέβλωση» τη δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος να προσφεύγει μονομερώς στον ΟΜΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η δυνατότητα επανήλθε μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2014.
«Οι διαιτητικές αποφάσεις που δίνουν αυξήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε» υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων.
Οι εργοδότες φαίνεται να προλειαίνουν το έδαφος για την κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, παρότι χθες ο κ. Κατρούγκαλος είχε τονίσει: «Η Αθήνα δεν επιθυμεί να ανοίξουν θέματα που ήδη έχουν κλείσει με δικαστικές αποφάσεις».
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΒ επιθυμεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε έκτακτες περιπτώσεις για τη διάσωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων, ενώ η ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση του ποσοστού απολύσεων από 5% σε 10%, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Κοστέλο εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
Πηγή: protothema.gr