“Γκρίζες ζώνες” σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 επιχειρούν να δημιουργήσουν οι δανειστές, ζητώντας από την κυβέρνηση περαιτέρω στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι οι αριθμοί θα βγαίνουν και οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Μετά το πέρας της δίωρης συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Γιώργου Χουλιαράκη στο ξενοδοχείο Χίλτον, πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωναν χαρακτηριστικά:
«Ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».
Τα τρία αγκάθια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τρία θέματα:
1. Την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015 και πώς αυτό επηρεάζει τα στοιχεία του 2016.
2. Οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο είχε δεσμευτεί να εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
3. Η υπεραπόδοση των εσόδων. Η υπέρβαση του στόχου κατά 1 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο και πώς αυτό επιδρά στον προϋπολογισμό του 2017.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ φέτος.
Στο τραπέζι η μείωση ή η κατάργηση του αφορολόγητου
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει την πρότασή του για μείωση ή ακόμη και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα είναι στα 8.636 ευρώ.
Όλως τυχαίως (…), χθες σημειώθηκαν διαρροές σχετικά με αίτημα της Παγκόσμιας Τράπεζας -που έχει ρόλο συμβούλου και συνήθως οι απόψεις της συμβαδίζουν με εκείνες του ΔΝΤ- για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ.
«Εάν οι ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% το 2018, αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5%, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα» δηλώνει πηγή του Ταμείου στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.
Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ρωτήθηκε από την εφημερίδα για το θέμα και το αν έχει τεθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας αξιολόγησης, απάντησε αρνητικά αν και έτερο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε με νόημα ότι «η κυβέρνηση δεν αντέχει να μειώσει ούτε ένα ευρώ περαιτέρω το αφορολόγητο».
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για μείωση του αφορολογήτου αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ και είχε τεθεί και στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ τόνιζε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βασίζονται πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία. Επιπλέον τόνιζε ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.
Ανάλογη πρόταση και μάλιστα με συγκεκριμένους αριθμούς φέρεται να έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εισηγήθηκε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.
Στόχος είναι να εξοικονομηθούν πόροι 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.
Διαψεύδει αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ
«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.