Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα η πρώτη από τις δύο κρίσιμες διασκέψεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η δεύτερη διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Η απόφαση για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών φέρεται να ελήφθη από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου. Στη διάσκεψη της Τρίτης 18 Οκτωβρίου, οι δικαστές με 16 ψήφους έναντι 9 τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού και του σύννομου των προσφυγών των καναλιών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επί της ουσίας συζήτηση των προσφυγών.
Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι έντονος ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, που θεωρείται πολύ πιθανόν να εκδοθεί ακόμη και την προσεχή Τετάρτη.
Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ , στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Οπως είπε «πρόκειται για ένα μέτωπο που αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στον τόπο. Για πρώτη φορά υπήρξε μια κυβέρνηση που επιχείρησε να βάλει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Όταν αποφασίσαμε να πάμε στο διαγωνισμό δεν είχαμε μπροστά μας μόνο τους καναλάρχες αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη η οποία από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν εξ αρχής να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η διενέργεια του διαγωνισμού δίχως ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Η αλήθεια είναι ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε η ελληνική Βουλή. Ποιο είναι όμως το πραγματικό διακύβευμα; Αν θα αποφασίσει η εκλεγμένη Κυβέρνηση ή τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Αν η λαϊκή βούληση θα είναι πάνω από τα συμφέροντα που εδώ και δεκαετίες έκαναν αεροπειρατεία.»
«Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί. Τα κανάλια, ιδίως αυτά που δεν έχουν λάβει άδεια ασκούν ένα απίστευτο μπούλινγκ στους δικαστικούς. Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες και μιας άλλης αθλιότητας. Μια είδηση προ δύο ετών για την προσωπική ζωή ενός δικαστικού να θεωρείται εκβιασμός από την πολιτεία. Από πότε ο κ. Τζαβάρας, που ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω δικαστής ήταν υπέρ της αστισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, γνωρίζει τις απόψεις του δικαστικού;»
«Εμείς έχουμε άποψη και δεν πρόκειται να σωπάσουμε. Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και η παρέμβασή μας δίνει λύση σε ένα ανεπίτρεπτο πραξικόπημα για το οποίο ευθύνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Η οικονομική ισχύς δεν μπορεί να δημιουργεί δίκαιο. Αν κάποιοι θέλουν να δουν ποιοι παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη ας δουν τι είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή. Αυτή δεν είναι μια μάχη ενός υπουργού αλλά μιας παράταξης. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης τις απειλές να τις απευθύνει στο κόμμα. Την αριστερά δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemes και της διαπλοκής».