«Είτε λόγω της αγοράς είτε λόγω του περιορισμού στο φάσμα συχνοτήτων, δεν θα γυρίσουμε σε αριθμό πολύ διαφορετικό από το 4» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κράτσος, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στο τηλεοπτικό τοπίο και στον διαγωνισμό οψέποτε αυτός γίνει από ένα νέο ΕΣΡ.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια ρύθμιση-γέφυρα που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας στα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής,.
Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος είπε ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.
Ο κ. Κρέτσος μάλιστα εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, με τον τρόπο αυτό βεβαίωση προσωρινής λειτουργίας μπορούν να πάρουν οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης που υπερθεμάτισαν στον διαγωνισμό για τις άδειες αλλά και ο Φίλιππος Βρυώνης για το Epsilon, εφόσον προσκομίσουν τα τυπικά στοιχεία που απαιτούνται. Η υπόθεση του Mega παραμένει σε εκκρεμότητα όσο δεν προσκομίζει τραπεζική ενημερότητα, όμως, είναι πιθανό να συνεχίσει τη λειτουργία του εφόσον οι τράπεζες αποδεσμεύουν έστω και με το σταγονόμετρο ποσά για την πληρωμή των εργαζομένων.
Το βέβαιο είναι πως “μαύρο” δεν μπορεί, πλέον, να πέσει στα κανάλια υπό τις νέες συνθήκες.
Ωστόσο υπάρχουν και καναλάρχες, όπως ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, Δημήτρης Κοντομηνάς και ίσως ο Θοδωρής Κυριακού που σκέπτονται να μην προσέλθουν να λάβουν βεβαίωση προσωρινής λειτουργίας, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τη ρήξη με την κυβέρνηση, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αντισυνταγματικότητας γενικά του νόμου Παππά.
Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο anatropinews.gr καθιστά σαφές: “Εγώ δεν πρόκειται να παρανομήσω”. Εννοώντας, πως αφενός η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική και θα την τηρήσει ως προς το ότι το ΕΣΡ -όταν και εφόσον συγκροτηθεί- είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αδειοδοτήσει τηλεοπτικούς σταθμούς, αφετέρου, όμως, δεν μπορεί να επιτρέψει την (εξίσου) αντισυνταγματική -με βάση άλλη απόφαση του ΣτΕ- λειτουργία των καναλιών.
Η λειτουργία των σταθμών είναι κυριολεκτικά στον αέρα από την 1η Ιανουαρίου 2016 και απαιτείται διοικητική πράξη της Πολιτείας για τη ρύθμιση αυτού του καθεστώτος. Η κυβέρνηση δηλώνει πως θα προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση αλλά με οικονομικό αντίτιμο για τα κανάλια.