Παρά τις υποχωρήσεις από την πλευρά του προέδρου της Βουλής και την τελική συναινετική πρόταση -με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού- για το δίδυμο Ροδόλφου Μορώνη- Νίκου Κιάου (πρόεδρος και αντιπρόεδρος), η Ν.Δ αρνήθηκε τελικά να συμφωνήσει κι έτσι δεν συγκεντρώθηκαν οι 19 ψήφοι που απαιτούνται για τα 4/5 του συνόλου της Διάσκεψης των Προέδρων.
Τι συνέβη
Τέλος στην υποψηφιότητα Πολύδωρα και επισήμως από την Διάσκεψη των Προέδρων μετά το «μπλόκο» της αντιπολίτευσης στο πρόσωπό του.
Η κυβέρνηση έκανε πίσω και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν έβαλε καν σε ψηφοφορία την πρόταση. Αντιπρότεινε πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη
Ως αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο και νέο μέλος τον Νίκο Κιάο.
Αναλυτικά, η πρόταση είναι:
Πρόεδρος ΕΣΡ: Ροδόλφος Μορώνης,
Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος,
Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα, Ιωάννης Τζανετάκος.
Αμέσως μετά την πρόταση του Νίκου Βούτση, το λόγο πήρε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αντέδρασε έντονα στην νέα πρόταση Βούτση: «Ποιος ο λόγος που προσπαθείτε να αιφνιδιάσετε την αντιπολίτευση με αλλαγή της πρότασης; Με αυτή την πρόταση είναι σαν να μην θέλετε να υπάρξει αποτέλεσμα. Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συζήτησης των κομμάτων και όχι μια νέα πρόταση»
Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής – η 5η κατά σειρά – διεκόπη επί δεκάλεπτο και επανήλθε για να γίνει ψηφοφορία επί της νέας πρότασης της κυβέρνησης. Μετά την διακοπή, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ανέγνωσε – και τυπικά – την νέα πρόταση της κυβέρνησης για την σύνθεση του ΕΣΡ.
Αναλυτικά, η πρόταση είναι: Πρόεδρος ΕΣΡ: Ροδόλφος Μορώνης, Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος, Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα, Ιωάννης Τζανετάκος.
ΝΔ: Τέρμα η πλάκα, να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια
Μετά από την τελευταία εξέλιξη, από το «στρατόπεδο» της ΝΔ διαμήνυαν «τέρμα η πλάκα» και ότι πρέπει να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια.
Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφεραν ότι ήδη η ΝΔ έχει πει στην κυβέρνηση τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με πρώτο την κατάργηση του νόμου Παππά, ζήτημα για το οποίο σημείωναν ότι η τροπολογία δεν τον καταργεί. Στη συνέχεια να ψηφιστεί νέος νόμος και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα. «Υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι Ελληνες και όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε», τόνιζαν, ενώ ακόμη υπογράμμιζαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα προς ένα τα μέλη του ΕΣΡ και όχι μόνο για τον πρόεδρο.
«Από αύριο επιστρέφουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Θα τους αφήσουμε να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν μόνοι τους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Παρακολουθήστε live την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων από το κανάλι της Βουλής.
Δένδιας: Δεν θα ψηφίσουμε ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη πρόταση
Είναι άσκοπη και θεσμικά ατελέσφορη η νέα πρόταση. Δεν θα ψηφίσουμε ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη πρόταση. Να διακοπεί η συνεδρίαση. Είναι διαχρονική η αντίδρασή μας στο νόμο Παππά. Μας δικαίωσε απολύτως το ΣΤΕ. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τότε θα συναινέσουμε στο ΕΣΡ. Κρίνουμε ανεπαρκή τη διατύπωση “αναστολή” και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη διατύπωση που θα αποτελούσε επαρκή συνθήκη. Ο κ. Μεϊμαράκης σας είπε ότι δεν έχει έννοια η συζήτηση περί προσώπων αν δεν έχει προχωρήσει η συναίνεση.
Λοβέρδος: Οχι στον Μουλόπουλο, αντιπρόεδρος ο Κιάος
Δημ. Κρεμαστινός (ΔΗ.ΣΥ): Επιφυλάξεις για πρόσωπα πάντα θα υπάρχουν. Για να αποφορτίσουμε το κλίμα εμείς θα είμαστε θετικοί
Αν. Λοβέρδος: Η διάταξη προβλέπει ότι δεν υπάρχουν 4 άδειες. Δεν υπάρχουν αρμοδιότητες στον υπουργό και να κάνει προκηρύξεις. Τηρούμε επιφυλάξεις στην τροπολογία αλλά μας καλύπτει. Πολύ σωστό που αποσύρθηκε η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα αλλά δεν συμφωνούμε με τον κ. Μουλόπουλο και με τον συνδυασμό κ. Μορώνη πρόεδρο και Μουλόπουλο αντιπρόεδρο. Η πρότασή μας συνοψίζεται σε μια επιθυμία να βγούμε με διοίκηση του ΕΣΡ συγκεκριμένη. Προτείνουμε τον Νίκο Κιάο ως αντιπρόεδρο.
Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων): Έχουμε πει ότι θέλουμε να καταργηθεί όλος ο νόμος Παππά. Μετά λύπης μου υπάρχει άδειασμα για τον κ. Πολύδωρα. Ζητήσαμε την αναβολή της διάσκεψης διότει θεωρούμε ότι πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί όλο το θέμα περί συνταγματικότητας και αντισυνταγματικότητας. Από τη Ν.Δ. δεν συζητάνε καν για τα πρόσωπα. Να μπούμε στη διαδικασία αλλά να έχει διαβεβαιωθεί ότι θα είναι ευρείας αποδοχής τα πρόσωπα. Δεν συναινούμε στην πρόταση.
Δανέλλης (Ποτάμι): Η προσωπική σας εγγύηση μας καλύπτει. Έχουμε αντίρρηση στην ιδιότητα του κ. Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου. Παραγωγικότερο να είναι γενικότερης αποδοχής άτομο και όχι ταυτισμένο με κάποιο χώρο. Να αλλάξει ο αντιπρόεδρος χωρίς να αλλάξουμε τη σύνθεση της πρότασης.
Βούτσης: Να υπάρξει αυτή η αλλαγή, δεν υπάρχει αντίρρηση.
Η σύγκρουση που προηγήθηκε
Νωρίτερα, προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.
Ν. Βούτσης: Πρέπει να προχωρήσουμε ανεξαρτήτως της απόφασης λαμβάνοντας υπ’ όψη το συγκεκριμένο ζήτημα όπου υπήρξε η διαφωνία. Δεν συναρτάται με άλλη διαδικασία το ΕΣΡ. Θα έπρεπε να υπάρχει είτε έτσι είτε αλλιώς για τα λειτουργούντα μέσα και είναι μεγάλη έλλειψη ότι δεν μπορεί να συσταθεί. Η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας των 4/5 είναι υποχρέωση και δεν είναι σύσταση προς το πολιτικό σύστημα. Εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι δεν έχουμε ανταποκριθεί σε αυτό.
Κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία επιστρέφουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. “Η εφαρμογή του άρθρου 2Α αναστέλλεται μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣΤΕ”.
Για το ασυμβίβαστο: Και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές που βγάζαμε, τα πιθανά ασυμβίβαστα αναλύονται και διερευνώνται μετά την διαδικασία και ενόψει να βγουν από τα αρμόδια κάθε φορά υπουργεία και αν τότε υπάρχει τεκμήριο κάθε φορά ασυμβιβάστου, κρίνονται τότε. Επομένως τα όποια ασυμβίβαστα όπως π.χ. του κ. Πολύδωρα είναι υπόψιν μας. Θα μπορούσε να πει ότι παραιτούμαι αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Νίκος Δένδιας (ΝΔ): Δεν έχουν καν την γενναιότητα να ακυρώσουν τον νόμο απλά μόνο αναστέλλουν τις διατάξεις του μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ λες και θέλουν να τον επαναφέρουν στη συνέχεια. Ζητάμε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με νομοθετική παρέμβαση που θα την συμφωνήσουμε όλοι μαζί και θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί. Αμέσως μετά – κυριολεκτικά αμέσως μετά – να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ.
Ομως η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έρθει ο νόμος που επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».
Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Αν θέλετε να συναινέσουμε να γίνει δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, να αντικατασταθεί το «αναστέλλονται» με το «καταργούνται» γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον Παππά ότι αύριο δεν θα το αλλάξει και πάλι. Και να εγγυηθείτε εσείς ως πρόεδρος ότι δεν θα αλλάξει ο πυρήνας της διάταξης και δεν θα την πάρει πίσω μετά την συγκρότηση του ΕΣΡ. Απορρίπτουμε την πρόταση Πολύδωρα. Αν έλουμε να βγούμε από εδώ διαιρεμένοι, θα μπορούσαμε να πούμε <Πολύδωρα εσείς; Αλαβάνο ή Λαφαζάνη εμείς> για πρόεδρο του ΕΣΡ. Η δική μας πρόταση είναι ο κ. Σωτηρέλης αν και δεν τον έχουμε ρωτήσει τον ίδιο αν δέχεται.
Νίκος Βούτσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση
Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές.
Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν μπορεί να πάει μακριά
Δε μπορεί να πάει μακριά η διελκυστίνδα. Εκτός αν θέλουμε να οξύνουμε τα πράγματα για να πάμε σε εκλογές.
Παφίλης (ΚΚΕ): Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα
Η λογική η δική μας με την οποία καταψηφίσαμε δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το ν/σ στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας, καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ. Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή.
Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Πονηρή η αναστολή της διάταξης Παππά που ορίζει η τροπολογία της κυβέρνησης
«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.
Πηγή: iefimerida.gr