Μετά την τελευταία επίθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αλλά και με δεδομένη την υψηλή θέση στην οποια εξελέγη στην κεντρική επιτροπή, θεωρείτο βέβαιη η παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ.Φίλης ο οποιός βρισκόταν σήμερα στα Χανιά δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ζήτησε να αποχωρήσει από το Παιδείας, αν και πριν από λίγο καιρό όταν είχε επισκεφθεί το υπουργείο του είχε βάλει “άριστα”.
Αρχικά ο κ.Τσίπρας πρότεινε στον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας το Εργασίας, το οποίο όμως ο κ.Φίλης αρνήθηκε επισημαίνοντας ότι δε θεωρεί ότι έχει επαρκή γνώση των θεμάτων. Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας του πρότεινε το θώκο του υπουργού Εσωτερικών που θεωρείται ότι κρατά τα κλειδιά του κράτους. Ομως ο κ.Φιλης αν και αναγνώρισε ότι ήταν δύο τιμητικές προτάσεις, δεν αποδέχθηκε και έτσι βρέθηκε εκτός.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε έντονος διάλογος με τον πρωθυπουργό, στα όρια της ρήξης, όταν ο κ. Φίλης έμαθε ότι εγκαταλείπει το υπουργείο Παιδείας. «Ηττήθηκα από την Εκκλησία, θα είναι σφραγίδα Ιερώνυμου», ήταν το σχόλιό του.
Το κλίμα πάντως μεταξύ του κ.Φίλη και του Μαξίμου ήταν εδώ και αρκετά καιρό ψυχρό, καθώς ουκ ολίγοι θεωρούσαν ότι “το είχε παρατραβήξει” με τις δηλώσεις για το ρόλο της Εκκλησίας στη Χούντα και την Κατοχή. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του “εκρηκτικού” στελέχους έφερναν σε αμηχανία το Μαξίμου: Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επίθεση του κατά των “Παραιτηθείτε” το καλοκαίρι, η οποία δεν είχε ενθουσιάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ενώ ορισμένοι έβλεπαν πίσω από κινήσεις της Αυγής τον πρώην διευθυντή της.
Το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει πλέον ο χαμηλών τόνων πανεπιστημιακός, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου. Ο φυσικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.