Ορκίστηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τον χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, περιλαμβάνει 18 υπουργεία και αποτελείται από 49 αξιωματούχους, μαζί με τον πρωθυπουργό.
Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η δεύτερη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είναι αναμφίβολα μία κυβέρνηση ρεαλισμού με στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της εστίασης σε ανοικτά ζητήματα που αφορούν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις επενδύσεις.
Μία δεύτερη ματιά στη σύνθεση του νέου αυτού σχήματος οδηγεί σε ορισμένα συμπεράσματα:
- Ο πρωθυπουργός κρατά συμπαγές το οικονομικό επιτελείο υπό το δίδυμο των Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη, με την προσθήκη της οικονομολόγου και βουλευτού Μαγνησίας Κατερίνας Παπανάτσιου που αντικατέστησε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη- ο οποίος, όπως λέγεται, “πληρώνει” μια σειρά από δυσλειτουργίες που αφορούν τα έσοδα,
- Δίνεται έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης και των ιδιωτικοποιήσεων: ο νέος υπερ-υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ένα από τα “κρυφά χαρτιά” του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το όνομά του δεν είχε ακουστεί. Επικεφαλής του αμερικανικού think tank Levy Institute (στο οποίο μετέχουν διεθνείς οικονομολόγοι, όπως ο νομπελίστας Τζότζεφ Στίγκλιτς αλλά και παράγοντες των αγορών) είναι ένα πρόσωπο που παρέμενε στο παρασκήνιο συμβουλεύοντας τον πρωθυπουργό και διατηρώντας επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, ίσως δεχθεί κριτική καθώς ήταν εξ εκείνων που είχαν παλαιότερα (2014) αρθρογραφήσει υπέρ της εξόδου από το ευρώ και είχε εκπονήσει, μαζί με άλλους, μελέτη για τα IOU’s (παράλληλο νόμισμα) σε μία τέτοια περίπτωση. Πρόκειται, όμως, για σοβαρό τεχνοκράτη με “πέρασμα” σε διεθνείς οίκους και επενδυτές -μεταξύ των οποίων και ο Τζορτζ Σόρος- που αναμένεται να ενισχύσει την πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Στα “συν” του ανασχηματισμού είναι και η τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα ενός στελέχους με προσήλωση στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων.
- Η τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας αναμένεται να απεγκλωβίσει μια σειρά θέματα που λέγεται ότι καθυστερούσε ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός.
- Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, παρότι υπουργός ορίστηκε (αναβαθμίστηκε) η Θεανώ Φωτίου, με σημαντικό εσωκομματικό εκτόπισμα, τη “δουλειά” αναμένεται να κάνει σε μεγάλο βαθμό η υφισταμένη της Έφη Αχτσιόγλου, μία τεχνοκράτης 31 ετών που ήταν γενική γραμματέας επί Γιώργου Κατρούγκαλου.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο νέο οδικό χάρτη που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την έναρξη εφαρμογής του βραχυπρόθεσμου προγράμματος ελάφρυνσης του χρέους και, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, την ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του Μάριο Ντράγκι.
Με αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί πως θα εισέλθει με κλειστά μέτωπα ως προς τους δανειστείς στη νέα χρονιά.