Με ικανοποίηση και ηρεμία αντέδρασαν οι Βρυξέλλες, ακούγοντας τα ονόματα των νέων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης αφού πρωτίστως το οικονομικό επιτελείο παραμένει το ίδιο. Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου μεταφέρει στο euro2day.gr την εικόνα αυτή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις θετικές δηλώσεις που έκανε για το ελληνικό πρόγραμμα, λίγο πριν το Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα εκτός του ότι μπορούν να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις έχουν σαφές ευρωπαϊκό πρόσημο και μάλιστα πιο κοντά στις απόψεις της Κομισιόν και λιγότερο του Βερολίνου.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, αξιωματούχος της ΕΕ, κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Μαδρίτη φαίνεται πως στρέφονται προς τις Βρυξέλλες και αφήνουν πίσω τους την επιρροή του Βερολίνου.
«Υπήρξαν δύο κυβερνήσεις την προηγούμενη εβδομάδα που είδαν το φως της ημέρας, η μία στην Ισπανία και η άλλη στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πρωθυπουργοί έκαναν σχεδιασμένη στροφή προς τις Βρυξέλλες, όχι προς το Βερολίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
«Ενώ μπορούσαν να επιλέξουν πολιτικούς που είχαν αποδεδειγμένες σχέσεις με το Βερολίνο και τα γερμανικά λόμπι, επέλεξαν αμιγώς ευρωπαϊκές επιλογές σε υπουργεία που είναι ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες. Είναι σημαντικό ότι δεν υπήρξε αλλαγή στο Eurogroup», πρόσθεσε.
«Στη δε ελληνική περίπτωση, όποιες αλλαγές έγιναν στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας, Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, είχαν όλα ως κοινό παρονομαστή την επιτάχυνση της αξιολόγησης».
Η ειδική αναφορά στον Πιτσιόρλα
Υπήρξε όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εν λόγω αξιωματούχος, μια επιλογή στην ελληνική κυβέρνηση που δημιουργεί ανάμικτα αισθήματα: είναι ο διορισμός του Στέργιου Πιτσιόρλα ως υφυπουργού Οικονομίας, η οποία «από την μια πλευρά ενισχύει το ευρωπαϊκό πρόσημο της κυβέρνησης σε ένα υπουργείο όπου τα πράγματα πρέπει να τρέξουν με υπουργούς που δεν μπλοκάρουν αλλά επιταχύνουν τις αποκρατικοποιήσεις, από την άλλη πλευρά όμως η αποχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, γνωρίζοντας τις δύσκαμπτες διαδικασίες για αντικατάσταση, που μπορεί να πάρει πολλούς μήνες».