Η ολιγοήμερη επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών (έχει προγραμματιστεί να μείνουν στην Αθήνα από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου) καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμες τις επαφές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα , καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί στο EuroWorking Group να υπάρξει συμφωνία έστω και επι της αρχής, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου να λάβουν την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυτό θα σημαίνει ότι μετά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα συμφωνήσει με τους δανειστές προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, αλλά κυρίως να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για το χρέος.
Το χρονοδιάγραμμα βέβαια για τα δημοσιονομικά είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα προκειμένου να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στις 21 Νοεμβρίου.
Και οι διαφορές που θα πρέπει να γεφυρωθούν αφορούν τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και το κενό τουλάχιστον 300 εκατ ευρώ που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί, την εξοικονόμηση 400εκατ ευρώ από την περικοπή αμυντικών δαπανών, τα ειδικά μισθολόγια, την πορεία του προϋπολογισμού και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-20121, με το ζήτημα των πλεονασμάτων μετά το 2018 να παραμένει στον αέρα.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των εργασιακών, για το οποίο οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στο εξής θα διαπραγματευτούν με τη νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσίογλου. Η νέα υπουργός γνωρίζεται πολύ καλά με τους τέσσερις τεχνοκράτες των θεσμών καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές ως διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Νέοι στην διαπραγματευτική ομάδα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, το θέμα των «κόκκινων» δανείων, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος «γνωρίζεται» με τους δανειστές από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και ο Δημήτρης Λιάκος από τη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις από τη θέση του προϊσταμένου του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr