H γερμανική εφημερίδα FAZ περιγράφει αναλυτικά το δίλημμα του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο σημερινό Eurogroup που θα μεταφερθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου στις 5 Δεκεμβρίου που θα είναι και η τελευταία -εκτός απροόπτου- της χρονιάς.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε στην εφημερίδα ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα βοήθειας τα Ταμείο, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αποδεχτούν την απαίτησή του να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του (προγράμματος) το 2018.
Αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει πριν τη ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της αξιολόγησης από τους θεσμούς, κάτι το οποίο όμως ο Σόιμπλε απορρίπτει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Αυτή είναι και η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει κατεβάσει αισθητά τον πήχη των ελληνικών διεκδικήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου μίλησε για τα “απαραίτητα μέτρα για το χρέος” (κάτι που παραπέμπει περισσότερο στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαϊου και στο σχέδιο τριών σταδίων του ESM) ως μέρος του οδικού χάρτη: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μέτρα για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων, σύμφωνα με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το ΔΝΤ το υπολογίζει στις αρχές του νέου έτους. Το ΔΝΤ θέλει εν συνεχεία να συντάξει μιαν ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία όμως δεν θα διαφοροποιείται από την έως τώρα εκτίμηση του Ταμείου, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα μόνον εάν οι χώρες της ευρωζώνης αποφασίσουν περαιτέρω ελαφρύνσεις. Αυτές θα μπορούσαν να αποτελούνται λ.χ. από την παράταση της αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων. Μόνο μετά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα πρότειναν στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Σε κύκλους των δανειστών, ο Σόιμπλε επικρίνεται ολοένα και περισσότερο, διότι ενώ από τη μια μεριά επιμένει στη συμμετοχή τού ΔΝΤ και από την άλλη θέλει να πάρει απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017. «To ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο» όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Λόγω των εκλογών, η γερμανική στάση θα παραμείνει αμετακίνητη στο θέμα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους, η οποία στην ουσία θα ισοδυναμούσε με κούρεμα του χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί τώρα με τον ανασχηματισμό να επιδείξει μεταρρυθμιστική διάθεση και απέλυσε το Σαββατοκύριακο υπουργούς, οι οποίοι δεν διάκεινται ευνοϊκά σε μεταρρυθμίσεις, καταλήγει η FAZ.
Όμως, μπορεί πράγματι ο Σόϊμπλε να υποχωρήσει σε ένα θέμα, αυτό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που έχει αποκτήσει μείζονα σημασία για το Βερολίνο; Μόνη διαφυγή για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών θα ήταν το σχέδιο του Κλάους Ρένγκλινγκ, κάτι που δεν απαιτεί νέα απόφαση των έξι ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην πορεία προς τις γερμανικές εκλογές.
Είναι, όμως, αυτό αρκετό για το ΔΝΤ; Αμφίβολο. Το Ταμείο απαιτεί πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ίσως ζητήσει και τη σύνδεση της συμμετοχής του με ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων.
Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το δίλημμα είναι σαφές. Και πρέπει να αποφασίσει άμεσα…