Ως αβάσιμα απορρίπτουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τα «στοιχεία» που παρουσίασε σε επιστολή του ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σχετικά με ασύλληπτο «πυρήνα» της 17Ν. Όπως λένε, οι περισσότερες από τις ύποπτες ενέργειες που επικαλείται αποδίδονται στον Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον οποίο έχει μεγάλη εχθρότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα «ορφανά» αποτυπώματα ανήκουν σε πρόσωπα που η έρευνα δεν ταυτοποίησε, με περιφερειακό όμως ρόλο.
«Οι αναφορές του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου για ασύλληπτο πυρήνα οκτώ ατόμων της 17Ν και άλλα σχετικά είναι άνευ αντικρίσματος και μικρής σημασίας. Ο αναφερόμενος ως αρχηγός της 17Ν έχει αρνηθεί από το 2002 οποιαδήποτε συμμετοχή στην οργάνωση, παρά τα καταλυτικά στοιχεία που είχαν βρεθεί για την εμπλοκή του. Τώρα επικαλείται ότι έμαθε για τα “ασύλληπτα” μέλη της οργάνωσης, την “εξαφάνιση” στοιχείων στις τότε έρευνες στις γιάφκες της 17Ν κ.λπ. από νεότερη ιδιωτική έρευνά του. Μνημονεύει συμβάντα που αναφέρονται σε καταθέσεις ή σε βιβλία άλλων μελών της 17Ν και τα οποία δεν τον επιβεβαιώνουν.
»Οι περισσότερες από τις ύποπτες ενέργειες που επικαλείται ότι έγιναν σε γιάφκα της οργάνωσης αποδίδονται στον Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον οποίο έχει μεγάλη εχθρότητα τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, τα περί ασύλληπτων μελών δεν είναι κάτι καινούργιο. Από “ορφανά” αποτυπώματα έχει ανακύψει ότι υπήρχαν πρόσωπα που δεν ταυτοποιήσαμε, με περιφερειακό όμως ρόλο. Ο κ. Γιωτόπουλος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα υποστήριξης και σε αυτό και μόνο μπορεί να αποδοθεί το νέο κείμενό του».
Αυτό ανέφεραν πρώην και νυν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με νέα επιστολή του αναφερόμενου ως αρχηγού της 17Ν Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος». Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής που ερεύνησαν επί σειρά ετών τη δράση της οργάνωσης και συμμετείχαν στην εξάρθρωσή της μιλούν για «αβάσιμα» στοιχεία.
Ο κ. Γιωτόπουλος στην επιστολή του μνημονεύει ότι «τα στοιχεία που παρουσιάζω προέρχονται από πηγές ανεξάρτητες, αξιόπιστες που δεν ελέγχονται από μυστικές υπηρεσίες». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002 υπήρχε ένα όπλο που “έκαιγε” ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το όπλο αυτό δε βρέθηκε. Ποιος το εξαφάνισε; Οι μυστικές υπηρεσίες; Κάποιος απ’ τους συλληφθέντες που συνεργάστηκε με τις αρχές; Δεύτερο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή θα ‘πρεπε να βρεθούν επίσης σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου. Ούτε αυτά βρέθηκαν. Ποιος τα εξαφάνισε;»
Συμπλήρωσε ότι «υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο κολλητών του από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις αρχές. Καταθέσεις περισσότερες από μία. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε. Απ’ αυτήν την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ (8), ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες. Άλλοι σε βίαιες ενέργειες σοβαρές που προκάλεσαν τραυματισμούς».
Για να αναρωτηθεί αμέσως μετά: «Κανένας απ’ αυτούς δε συνελήφθη. Σε κανένα δεν ασκήθηκε δίωξη. Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος κυριότερος και καθοριστικός είναι ότι οδηγούσαν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, τον οποίο δεν ήθελαν να αγγίξουν. Που δεν είναι βέβαια η αριστερά, είτε κοινοβουλευτική είτε εξωκοινοβουλευτική. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αν συλλαμβάνονταν έστω 2 ή 3 απ’ αυτούς, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταδικαστώ ως ηθικός αυτουργός».
Τα τέσσερα σημεία
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώνουν από την πλευρά τους τις εξής απόψεις:
Πρώτον: Η εμπλοκή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στη 17Ν αναδείχθηκε από αποτυπώματα σε γιάφκες, από καταθέσεις άλλων μελών της οργάνωσης αλλά και από χειρόγραφες διορθώσεις του στις πρωτότυπες δακτυλογραφημένες προκηρύξεις της οργάνωσης. Στην Πάρνηθα παλιότερα είχαν βρεθεί και άλλες σημειώσεις του. Από το 2002 μιλάει για σκευωρία σε βάρος του, έχοντας δεχθεί τις επικρίσεις άλλων μελών της οργάνωσης. Όμως όταν αρνείται την εμπλοκή του καθιστά οποιεσδήποτε «αποκαλύψεις» για το εσωτερικό της 17Ν ανίσχυρες.
Δεύτερον: Όσα αναφέρει για αφαίρεση στοιχείων από τη γιάφκα της οργάνωσης προφανώς ανταποκρίνονται στη σχετική ενέργεια, που ήταν γνωστή από το 2002, με την «αρπαγή» όπλων και εγγράφων από τη γιάφκα της 17Ν στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι, που έχει αποδοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Εξάλλου και το μέλος της 17Ν στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» μιλάει για τον «καθαρισμό» αυτού του σπιτιού από έγγραφα και επίμαχα στοιχεία (σελ. 330-340), μαζί με έναν «σύντροφό» του που τον ονομάζει «Λούη». Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ίσως τότε αφαιρέθηκε και το περιβόητο 45άρι και η γραφομηχανή της 17Ν που τα μνημόνευσαν προ διετίας στις επιστολές τους ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι «Πυρήνες». Σε αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει εμπλοκή αστυνομικών. Άρα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος στρέφεται ξανά με αυτούς τους υπαινιγμούς του εναντίον του Δ. Κουφοντίνα, με τον οποίο βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση μετά την εξάρθρωση της 17Ν.
Τρίτον: Όσον αφορά τα περί οκτώ ασύλληπτων μελών της 17Ν που συμμετείχαν σε αιματηρές ενέργειες, δεν μπορεί να ευσταθεί, όπως εκτιμούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., επειδή από τις έρευνες Αντιτρομοκρατικής και Δικαιοσύνης την περίοδο 2002-03 αλλά και τις δίκες που ακολούθησαν διαπιστώθηκαν πλήρως ποιοι ένοπλοι συμμετείχαν σε όλες τις αιματηρές και «σοβαρές» επιθέσεις της 17Ν (εκτός μίας, το 1983 εναντίον του Αμερικανού Τζορτζ Τσάντες). Εξάλλου τα περισσότερα έχουν ομολογηθεί από σχεδόν όλα τα μέλη της οργάνωσης. Συν τοις άλλοις, και στα κείμενα άλλων μελών της 17Ν δεν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί για «σημαντικά μέλη» της οργάνωσης που δεν έχουν συλληφθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος των ερευνών στη γιάφκα της 17Ν είχαν βρεθεί έξι «ορφανά» αποτυπώματα που δεν ταυτοποιήθηκαν από τότε παρότι έγιναν και τεράστιες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. σε αρχεία αποτυπωμάτων ταυτοτήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Όμως από σειρά αναφορών έχει προκύψει ότι επρόκειτο για περιφερειακά μέλη της οργάνωσης με υποβοηθητικό ρόλο. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας επισημαίνουν ότι μιλούν για μέλη τα οποία την τελευταία 15ετία δεν έχουν αναμειχθεί σε καμία ένοπλη ενέργεια…
Τέταρτον: Αυτό που αναφέρει ο Αλ. Γιωτόπουλος περί εμπλοκής στη 17Ν ατόμων από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (σ.σ. όχι της Αριστεράς), υπονοώντας προφανώς το ΠαΣοΚ, δείχνει, όπως εκτιμάται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., να αποτελεί μία μάλλον αποτυχημένη επανάληψη ισχυρισμών που είχαν διατυπωθεί την περίοδο 1985-93 από πρώην στρατιωτικούς, πολιτικούς τότε της ΝΔ. Τότε υπήρχαν σαφείς υπαινιγμοί ότι πίσω από την οργάνωση-φάντασμα κρυβόταν η… κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Ένα ακραίο σενάριο που διαψεύστηκε όπως και άλλες θεωρίες συνωμοσίας το 2002 με την εξάρθρωση της 17Ν και τη σύλληψη των μελών της.