Για την Πέμπτη ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί η νέα διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συμπληρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 για να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Ωστόσο, με εξαίρεση τη χθεσινή παρότρυνση της Φώφης Γεννηματά προς τη ΝΔ να εγκαταλείψει την άγονη στάση της για να συσταθεί επιτέλους η Ανεξάρτητη Αρχή και να σταματήσει η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο… Έως αυτήν την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσέλθει στη διάσκεψη με διάθεση συναίνεσης!
Κι αυτό παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται, πλέον, πιεστικές εισηγήσεις ακόμα και από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Νίκος Δένδιας, Νικήτας Κακλαμάνης, Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν μεταφέρει στον πρόεδρο του κόμματος πως η Ν.Δ πρέπει να συναινέσει, δεδομένου ότι δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, ώστε να μην βρεθεί απολογούμενη ότι παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων καναλαρχών που δεν θέλουν να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για την αντισυνταγματική (όπως έχει αποφανθεί το ΣτΕ) χρήση συχνοτήτων.
Τα στελέχη αυτά σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονται ότι η στάση του κόμματος τους αρχίζει να γίνεται προβληματική στα μάτια της κοινής γνώμης που δεν κατανοεί την εμμονή της… μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να υποχωρήσει σε όλα, με την ψήφιση της τροπολογίας που επιστρέφει τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών στο ΕΣΡ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προ ενός σαφούς διλήμματος. Οι πληροφορίες του anatropinews.gr αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα επικοινωνήσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Ν.Δ και θα του ζητήσει να συμφωνήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αποδεχόμενος ακόμα και την πρόταση της Ν.Δ για την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής -αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώσει την αντιπροεδρία της Αρχής.
Εφόσον, όμως, ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στην άρνησή του και με δεδομένο ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι κινούνται σε τροχιά συναίνεσης (κάτι που πιθανότατα θα πράξει και η Ένωση Κεντρώων εάν η Ν.Δ απαντήσει ξανά αρνητικά), ο κ. Βούτσης εξετάζει σοβαρά την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ως προς την πλειοψηφία των 4/5. Πολλοί έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση πως αυτή ήταν η κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή αυτής της μακράς και παραλυτικής, εν τέλει, διαδικασίας. Όμως, ο πρωθυπουργός είχε δώσει σαφείς εντολές να εξαντληθεί η δυνατότητα συναίνεσης μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Όμως, επιμονή της Ν.Δ σε άρνηση, θα αναγκάσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον πρόεδρο της Βουλής να ενεργοποιήσει την παραπάνω διαδικασία. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ανασύνθεση της Διάσκεψης των προέδρων (με αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων) και θα μεταβάλλει την ζητούμενη πλειοψηφία για συμφωνία. Με αυτό τον τρόπο λέγεται πως θα διαμορφωθεί αρκετά εύκολα πλειοψηφία υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ με κερδισμένους την κυβέρνηση και τα κόμματα που θα συναινέσουν. Έτσι, όμως, η Ν.Δ θα χάσει κάθε έρεισμα και κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς εκπροσώπηση και άρα επιρροή στο νέο ΕΣΡ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο νόμο- γέφυρα, ώστε να λειτουργούν τα κανάλια υπό καθεστώς προσωρινής άδειας, αφού όμως καταβάλλουν 5-7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέχρις ότου το νέο ΕΣΡ πραγματοποιήσει το διαγωνισμό για αριθμό αδειών που εκείνο θα αποφασίσει.